Köpa "certifierad" begagnad bil: Nya tjänsten ger nybilskänsla till lägre pris

På jakt efter ett problemfritt bilägande, men saknar plånboksutrymme för en sprillans ny bil? Då kan märkeshandlarnas ”certifierade” alternativ vara något att kika närmare på. Där erbjuds nybilslukt till begagnatpris.

Man skulle kunna kalla det för ”premium-begagnade” bilar – märkeshandlarnas olika alternativ där de säljer nästan nya bilar. Audi kallar konceptet för ”Audi Approved :plus”, Mini för ”Mini Next”, och BMW för ”Premium Selection”. Gemensamt för alla är att bilen är förhållandevis ny och har genomgått en gedigen kontroll innan den säljs för andra gången.

Fördelarna mot en vanlig begagnad bil är dels att handlaren som säljer den försäkrat sig om att den är ”som ny” – och därmed kan lämna längre garantier än brukligt. Därtill så har flera av dessa premium-program andra fördelar, som leasinglösningar och mobilitetsgarantier inbakade. Förvisso kostar de lite mer än de vanliga begagnade bilar, men å andra sidan får man lite extra nybilskänsla samt kan leva i större trygghet då alla vitala delar är kontrollerade extra noga. Ställt mot en ny bil är den givna fördelen att priset är mycket lägre, samt att man kan hämta ut bilen omgående. En annan förmån som exempelvis Audi och BMW lockar med är att de ”certifierade” bilarna säljs med bytesrätt. Skulle du mot förmodan ångra dig – ges det möjlighet att byta bilen mot en annan. Observera dock att det är lite olika regler som gäller och att bytesrätt inte är ångerrätt.

Exempel:

Audi Approved :plus – Högst 60 månader gamla – Inte gått längre än 10 000 mil – Vid behov reparerad med originaldelar – 12 månaders garanti – 10 dagars bytesrätt

BMW Premium Selection – 12 månaders eller 2 000 mils garanti – 7 dagars bytesrätt

Mini Next – Max 5 år gamla – Inte gått längre än 12 000 mil ­– Vid behov reparerad med originaldelar – 12 månaders garanti


Senaste artiklar