Vad behöver du hjälp med?

Köp bil av privatperson - så här genomför du ett tryggt bilköp

DSC02327 925x460

Köp bil av privatperson - så här genomför du ett tryggt bilköp

För att kunna göra en tryggt och säkert bilköp från andra privatpersoner finns det vissa väsentliga delar som är bra att ha koll på. Här listar vi 5 punker som kan göra dig trygg i att du har full koll på bilen.

1. Bilens historik

Med hjälp av registreringsnumret kan du få veta mycket om bilens bakgrund. På transportstyrelsens hemsida kan du bland mycket annat se bilens årsskatt, försäkringskostnader, hur många ägare den haft samt när den senast besiktigades. Utöver det kan du även få mycket teknisk information om bilen.

Via Carfax kan du få fram ytterligare historik om bilen och är ett bra komplement till informationen du får hos Transportstyrelsen. Alla bilar som finns på Wayke har gått igenom Carfax Risk Alert - det innebär att de är trygghetsstämplade och har gått igenom en kontroll som bland annat kollar skruvade mätarställningar, stöldanmälningar och obetald skatt. Vill du få hem hela rapporten om bilen kan du däremot via Carfax.se ladda hem denna.

2. Provkörning

När du genomfört tidigare steg är det dags att åka och kolla på bilen samt provköra den. Noggranna ögon och öron kan hjälpa dig att undvika kostsamma reparationer. Börja med en utförlig koll både runt omkring och i bilen. När du tittat på väsentliga element som inredning, fälgar/däck och lack är det dags att kontrollera att bilen fungerar lika bra som den ser ut. Börja med att starta bilen och lyssna efter misstänksamma ljud och kolla så det inte är några varningslampor som inte släcks. Ta sedan en tur som testar bilen på lite olika sätt, hög hastighet, lite skarpare kurvor och gärna lite ojämna underlag för att se att bilen beter sig som förväntat. Oavsett din kunksapsnivå är ett extra par ögon och öron alltid bra - så ta med dig en vän som kan hjälpa dig med din bedömning.

3. Säker betalning

Vi erbjuder säkra betalningar tillsammans med vår samarbetspartner Zaver. Det innebär att både köpare och säljare är identifierade och verifierade med Bank-ID, ni kan även signera digitala kvittenser mellan er för ökad trygghet. Utöver det kan du som köpare dela upp din betalning med hjälp av Zaver.

Du hittar säker betalning under “Trygga affärer på Wayke” på annonsen du är intresserad av.

4. Avtalsskrivning

Tillsammans med vår partner Swiftcourt kan ni enkelt upprätta ett juridiskt giltigt köpekontrakt där både köpare och säljare kan signera direkt via telefonen eller webben. Kontraktet fylls i per automatik med information från annonsen på Wayke och båda parter får möjlighet att redigera avtalet så det passar er affär. När ni är redo för avtalsskrivning görs detta med hjälp av Bank-ID.

Du hittar köpekontrakt under “Trygga affärer på Wayke” på annonsen du är intresserad av.

5. Ägarbyte

Att genomföra ett ägarbyte kan göras på tre olika sätt:

  • Transportstyrelsens hemsida
  • Transportstyrelsens applikation (finns på AppStore och GooglePlay)
  • Via registreringsbeviset (i sitt originalutförande)

Med de två första alternativen görs ägarbytet direkt, om du däremot använder registreringsbeviset skickar du in detta till transportstyrelsen och då sker själva bytet på det datumet som ni antecknat på beviset.

Kom också ihåg att du som ny ägare behöver teckna en trafikförsäkring som behöver börja gälla samtidigt som ägarbytet går igenom och innan du börjar köra med bilen.


Hittar du inte det svar du söker?