Sälj bil

Så funkar Apple CarPlay och Android Auto

Att använda mobilen i bilen är inte särskilt säkert – men ändå väldigt vanligt. Teknikjättarna Apple och Google har båda lanserat varsitt system som ska göra körningen enklare och säkrare.

Många nya bilar kan utrustas med Apple CarPlay eller Android Auto – ibland båda två. Det är ett sätt att visa mobilens appar i bilens egen skärm, som är mycket större och sitter bättre placerad än mobilskärmen.

Large-27433-2017HyundaiElantrawithAppleCarPlay

På så sätt behöver du inte hålla på och pilla på mobilen för att använda apparna. Du använder bilens egen skärm istället, och även om inte det heller alltid är hundraprocentigt säkert behöver du i alla fall inte ta blicken från vägen lika länge som om du pillar på mobilen.

När du kopplar in din iPhone eller Androidtelefon till bilen med sladd går den in i CarPlay- eller Android Auto-läge. Då kan en del – inte alla – appar visas direkt i bilens skärm och mobilskärmen stängs av.

P16 0666 a4 rgb

Vilka appar som kan användas i bilens skärm varierar mellan systemen. Apple tillåter framför allt sina egna appar för till exempel musik och navigation, men det finns även några andra appar tillgängliga. Google är lite mer tillåtande med vilka appar som tillåts. Kravet är att apparna har stora knappar och är enkla att använda under körning.

Röststyrd "assistent" Android Auto och Apple CarPlay har också stöd för röststyrning. De har båda en "assistent" som kan hjälpa till med att exempelvis spela musik eller hitta köranvisningar hem. De funkar inte alltid helt perfekt och vissa föredrar helt enkelt att trycka själva på skärmen.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEwMDIyMTY7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiJjNmMyMDQwZTkxN2RiMWU4YWMwM2E1ZjQzNTYxOGZiNDUzMGFkMDdiIjt9

Trådlös CarPlay och Android Auto Vissa nyare bilar har stöd för att använda CarPlay och Android Auto trådlöst, utan sladd, men det är fortfarande ovanligt. Och mobilen drar en hel del batteri när den här funktionen används så det kan ändå vara smart att koppla in sladden för att ladda batteriet.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEwMDIyMDY7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiJmMWFjNmZlODA3MmZkZjc1NmE0NzFlOTZkZjVmYzEzYjJhZDE1YmUwIjt9

Sammanfattning • Apple CarPlay och Android Auto gör att du kan använda mobilens appar i bilen på ett säkrare sätt än att pilla på mobilskärmen. • Även om du inte kommer använda funktionen så mycket själv kan det vara smart att köpa till den om du funderar på en ny bil. Det kan nämligen göra bilen mer attraktiv som begagnad eftersom den blir lite mer "framtidssäker".


Senaste artiklar