Få 50% avdrag vid köp och installation av laddbox

Få 50% avdrag vid köp och installation av laddbox

Äga bil
Lästid 3 min
Wayke
Wayke
Publicerad fredag 10 september 2021
Få 50% avdrag vid köp och installation av laddbox

Wayke i samarbete med Eways

Från och med Januari 2021 får alla som installerar grön teknik skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Detta är goda nyheter för dig som går i tankarna att investera i en laddbox. Du har nämligen rätt till 50% avdrag vid köp av laddbox hos leverantörer som Eways. Hur går det till och vad ska du tänka på? Tillsammans med Eways hjälper vi dig.

Statens stora satsning på grön teknik

I tider då den globala uppvärmningen är ett faktum har staten tagit fram ett antal ekonomiska stöd för att påverka fler att snabbare gå över till grön teknik. Därför har det på senare tid blivit allt mer förmånligt att gå från fossildrivna fordon till mer hållbara alternativ. Till exempel, fordonsskatten för bensin- eller dieseldrivna bilar har höjts markant och miljöbonusen du kan få för köp av el- eller hybridbilar ligger nu på 70 000kr.

Du får även ekonomiskt stöd för grön teknik som innefattar installation av solceller, installation för lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddstation till elfordon. För grön teknik ges skattereduktion om:

  • 15 % för installation av nätanslutet solcellssystem.
  • 50 % för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.
  • 50 % för installation av laddningspunkt till elfordon.

Utnyttja avdraget och investera i en laddbox från Eways

Om du har en el- eller hybridbil vill du såklart kunna ladda bilen snabbt och smidigt hemma. För detta behövs en laddbox. Risken för brand minskar också om du väljer att ladda med hjälp av en laddbox istället för att använda ett vanligt vägguttag. Dessa är inte utformade att klara av höga spänningar under en längre tid. Säkrast, snabbast och smidigast är att använda sig av en laddbox.

Laddbox-bidraget är en form av skattereduktion som fungerar som rot- eller rutavdraget och ingår i statens satsningar i grön teknik, vilket innebär:

  • Att du som privatperson kan få 50% avdrag för installation och köp av laddningspunkt till ditt elfordon.
  • Avdraget får uppgå till högst 50 000 kronor per år.
  • Om du har använt rot- eller rutavdrag är det viktigt att du har betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna tillgodoräkna dig hela skattereduktionen.
  • Resor, utrustning eller administration i samband med installationen av laddboxen täcks inte i det ekonomiska stödet.

Installationen av en laddbox hemma måste utföras av en certifierad elektriker. Eways.se utför nyckelfärdiga installationer och monterar din laddbox smidigt och enkelt. En certifierad elektriker från Eways tar kontakt med dig och ni kommer överens om en tid för installation. Eways hjälper dig genom hela processen!

Vad krävs för att få avdraget?

Privatpersoner som vill ladda sin elbil hemma och som bor i villa, i bostadsrätt eller ägarlägenhet har rätt att få denna skattereduktion. För att få avdraget måste du även:

  • köpa laddbox och installation från samma firma. Du kan inte köpa laddboxen från en firma och låta en annan installera den. I detta fall gäller enbart rotavdraget på arbetet, vilket är 30%.
  • enbart installationer som påbörjats eller betalats från och med den första januari 2021 kan få bidraget

Likt rotavdraget är det installationsfirman som har ansvar att du som kund enbart betalar 50% för produkten och installationen. Hos Eways.se får du en faktura med halva kostnaden och det är Eways ansvar att kontakta skatteverket för att begära utbetalning för resterande av beloppet. Det enda du behöver göra är att dela med dig av dina kontaktuppgifter och fastighetsbeteckning till Eways som sedan för uppgifterna vidare till skatteverket.

Eways.se är en av de ledande leverantörerna av laddboxar. Hos Eways är det enkelt och snabbt att klicka hem en laddbox online inklusive installation. Läs mer på Eways.se

Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 29 september 2021
Publicerad fredag 10 september 2021

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil