Hur packar du bilen smart och säkert?

Hur packar du bilen smart och säkert?

Äga bil
Lästid 2 min
Wayke
Wayke
Publicerad onsdag 13 april 2022
Hur packar du bilen smart och säkert?

För dig och din omgivnings säkerhet är det viktigt att packa bilen smart och säkert. Med tung packning och flera passagerare så finns det risk att bilen börjar sladda om du inte har packat den rätt. Använd våra tips så minskar du risken att din bil blir en trafikfara för andra och dig själv.

Packning ska inte kunna röra på sig

Det är viktigt att all packning som du lastar i bilen inte ska kunna röra på sig. Om olyckan inträffar och tyngre packning sitter löst i bilen så kan den fara framåt, bakåt eller sidled och träffa passagerare med en ofantlig kraft. Se därför till att din packning är bakom ryggstödet och åt sidorna i bagageutrymmet. Du ska även tänka på att:

  • placera tunga föremål så långt ner som möjligt, helst på bagageutrymmets golv
  • undvik att packa ovanför ryggstödet
  • placera saker inuti varandra. Hjälmar, pjäxor eller liknande är perfekta föremål som du kan stuva undan kläder eller andra mindre föremål.
  • lägg ner saker som kan tippa vid kurvor
  • använd lastnät eller lastgaller

svart-bil-med-släp

Kom ihåg att även mindre föremål som laptops, mobiler eller surfplattor kan vara en stor fara om en olycka inträffar. Vid en tvärbromsning eller krock kan kringflygande föremål orsaka mer skada än själva olyckan. Vid en krock i 100 kilometer i timmen kan en lösliggande telefon väga upp till 15 kilo. Se därför till att alla lösa mindre föremål ska vara nerpackade i en väska bakom ett ryggstöd när de inte används.

Investera i extra packväskor och praktiska förvaringsfickor till bilen

Förbättra din bils interiör och säkerhet genom att investera i extra biltillbehör såsom packväskor och förvaringsfickor. Praktiska förvaringsfickor som du hänger på stolsryggarna är perfekt tillbehör om du ska resa en längre sträcka tillsammans med familjen. Även packväskor är bra att ha för att förvara lösa föremål i. Det finns särskilda packväskor som är anpassade för bilens säten och de går att spänna fast.

Att tänka på om du använder en takbox

En takbox är ett perfekt alternativ om du vill ta med extra last säkert. Tänk på att inte lasta takboxen med för tunga föremål. Tyngre packning ska helst placeras i bilens bagageutrymme. Du ska även tänka på:

  • att lasta så tätt som möjligt
  • håller biltaket takboxens vikt med last? Maxvikten ser du i bilens instruktionsbok.
  • undvik temperaturkänsliga saker
  • se till att allt sitter fast. Inga föremål ska kunna röra sig fritt i takboxen.

Tänk på att bilen drar mer bränsle när takboxen är på så se till att ta av den när du inte använder den.

Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 13 april 2022
Publicerad onsdag 13 april 2022

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil