Hur tvättar man bilen - En komplett guide

Hur tvättar man bilen - En komplett guide

Äga bil
Lästid 5 min
Fabian Muñoz Humeres
Fabian Muñoz Humeres
Publicerad onsdag 8 december 2021
Hur tvättar man bilen - En komplett guide

I den här artikeln ger vi dig de bästa tipsen hur du bäst tvättar din bil. Vilka tillbehör behöver du? Vad är skillnaden att tvätta hemma från en tvätthall? Vi besvarar detta och mer. Här är din kompletta biltvättguide!

Tvätta bilen i en biltvätt och inte hemma

Vi avråder dig helt från att tvätta bilen på din uppfart eller på gatan utanför ditt hus. Anledningen är att giftiga kemikalier och olja hamnar på marken som sedan hamnar i naturen och som i slutändan tas upp av ekosystem. Detta orsakar stor skada på både oss människor och flera olika djurarter. Man har estimerat att varje år tvättas omkring 15 miljoner bilar på gatan och detta bidrar till att 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar i vattendrag, sjöar och hav. Dagvattenledningar kan inte rengöra eller filtrera bort kemikalier, vilket gör så att allt regnvatten blandas med kemikalier och detta rinner direkt ut i sjöar och vattendrag. - Se vår artikel “Dags för vårstädning? Läs vår guide, och få en skimrande ren bil!”

Istället för att tvätta hemma ska du:

  • tvätta bilen på en biltvättsanläggning. Anläggningarna har reningsverk som filtrerar och renar smutsvattnet som sedan återanvänds som tvättvatten. Efter ett tag åker vattnet vidare ut i det allmänna avloppsvattnet men innan dess har smutsvattnet filtrerats så pass mycket att det inte ska innehålla några giftiga kemikalier. Anläggningarna är även utrustade med oljeavskiljare.
  • tvätta bilen i en självtvättsanläggning. Även här återanvänds och renas smutsvattnet innan det förs vidare ut i avloppsnätet.

Hur fungerar en automatisk biltvätt?

Det finns olika typer av biltvättar som skiljer sig i storlek och om bilen står stilla (portaltvätt) eller rör sig framåt (tvättgata). Men funktionen i alla biltvättarna är densamma. I alla biltvättar kan du själv välja vilket tvättprogram som passar bäst för din bil. Vilket program du väljer beror på i vilket skick din bil är i. Alla tvättanläggningar har olika prislistor men en premiumtvätt, som är det dyraste, brukar ligga mellan 300-400 kronor.

Att tänka på innan du tvättar bilen i en automattvätt

  • Ta bort takboxen om du har en monterad på bilen
  • Ta bort antenner för det finns en risk att de bryts av i tvätten
  • Du får inte under några omständigheter köra in i en biltvätt med ett släp kopplat till bilen
  • Torkarbladen ska vara mot rutan riktade uppåt

Vad ingår i en självtvättsanläggning?

I självtvättsanläggningar ingår det allt det du behöver för att få din bil skinande rent. När du tvättar din bil ska du följa 5 steg för att få det bästa resultatet:

1. Avfettning

Avfettning hjälper att ta bort den mest ingrodda smutsen. Föroreningar, bromsdamm, spillt bränsle och liknande är i längden skadligt för lacken. För att undvika permanent skada på lacken måste du varje gång du tvättar bilen använda dig av antingen kallavfettning eller alkalisk avfettning. Skillnaden är att alkalisk avfettning är mest effektiv mot organisk smuts såsom vägdamm och lera. Alkalisk avfettning används mest på somrarna medan på höst och vinter passar kallavfettning bättre. Men detta beror på hur pass smutsig din bil är.

Tänk på att spraya hela bilen med avfettning och låt det verka i 5-10 minuter. Om du använder dig av kallavfettning ska du undvika att spraya på gummit runt fönstren och på torkarbladen. - Läs vår artikel “10 saker du måste tänka på när du avfettar bilen”

2. Högtryckstvätt

När du har låtit avfettning vara på bilen i ungefär 5-10 minuter så är det dags med hjälp av högtryckstvätten att skölja av avfettningen. Tänk på att skölja av nerifrån och upp. Du vill att smutsen efter avfettningen ska kunna rinna av bilen på en ren yta för att undvika att den fastnar i annan smuts och klumpar ihop sig. När du har vinterdäck samlas det en hel del smuts så spendera lite extra tid med att skölja av däcken med högtryckstvätten.

3. Grundlig rengöring med schampo

Avfettning tar bort den mest ingrodda smutsen. Nu är det dags att grundligt ta bort den lösa ytsmutsen som ligger på lacken. Detta gör du bäst med en tvätthandske och schampo. Tänk på att späda schampot enligt instruktionerna på flaskan. Rengör först bilens renaste ytor. Undvik att gnugga. Dra istället långa varsamma rörelser uppifrån och ner med tvätthansdsken. När du handtvättar ska du aldrig tvätta i direkt solljus eller en varm kaross. Detta för att undvika att schampot torkar in. Spola därför av bilen innan medlet torkat. Spola därför av bilen i omgångar. Töm även hinken med jämna mellanrum för att inte använda alltför smutsigt vatten när du handtvättar. Spola bort schampot med normalt vattentryck och tänk på att spola uppifrån och ned.

4. Används högglansvatten och torka bilen

Efter en grundlig rengöring med schampo ska du spola av din bil uppifrån och ner med avmineraliserat högglansvatten. Högglans gör så att bilen inte får fläckar efter att den har torkat.

Vill du ha en skinande bil utan minsta risk för vattenfläckar så torka av din bil med sämskskinn eller en microfiberduk. Detta är extra viktigt om du har tvättat din bil när det är kallt ute, torka noggrant allt vatten som samlas i dörröppningar så slipper du att det fryser till is och sen blir svårt att öppna och stänga dörrarna.

5. Vaxa bilen för att behålla glansen

Om du vill behålla den fina glansen under en längre tid framöver ska du se till att vaxa bilen. Vax långtidsskyddar lacken på bilen och det finns flera olika typer som du antingen applicerar för hand eller med maskin.

Idag finns det snabbvax att köpa på välsorterad mack eller på nätet, snabbvax appliceras med sprayflaska och spolas sen av med vatten. För den som har mer tid eller tycker det är roligt att putsa och fixa kan man välja att vaxa sin bil på mer traditionellt sätt, alltså med vax som arbetas in i lacken och sen poleras bort. Vilken ska du välja? Det beror helt på tycke och smak, och hur mycket tid du har. Om du redan har gjort en grundlig polering av lacken räcker det att använda ett lättarbetat flytande vax.

Metoden du använder beror helt på vilket vax du använder. Följ anvisningarna som tillkommer när du köper vaxet. Generellt ska du tänka på att inte vaxa i direkt solljus och vaxa lite åt gången. Låt vaxet verka i ungefär 5-10 minuter innan du torkar eller spolar bort det.

Ska du sälja din bil till en bilhandlare eller privat? En dåligt underhållen bil sänker värdet så se till att ta din bil till en biltvätt och följ vår guide innan du lägger upp en annons eller tar kontakt med en bilhandlare.

Fabian Muñoz Humeres
Fabian Muñoz Humeres
Uppdaterad fredag 22 december 2023
Publicerad onsdag 8 december 2021

Relaterade fordon

Laddar...

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil