Dags för vårstädning? Läs vår guide, och få en skimrande ren bil!

Dags för vårstädning? Läs vår guide, och få en skimrande ren bil!

Äga bil
Lästid 3 min
Wayke
Wayke
Publicerad söndag 31 maj 2020
Dags för vårstädning? Läs vår guide, och få en skimrande ren bil!

Våren är här och det är dags att göra bilen representabel igen. Att rengöra bilen själv sparar både pengar och ger en bra känsla i kroppen. Här kommer våra bästa tips för vårstädningen.

Ahh, våren. Tiden på året då fåglarna börjar kvittra igen, löven slår ut… och bilen ser ut som att den just kört en etapp i Svenska Rallyt.

Efter en lång och mörk vinter, med körning i snöslask och leriga barn som härjat omkring i baksätet är bilen sällan en särskilt vacker syn när vårsolen kommer fram. Många kan lockas av att lämna in bilen på rekond för att slippa allt slit, men det kan ofta bli väldigt dyrt. Och är det inte mer tillfredsställande att själv få kärran att glänsa igen?

För hemmatvättaren kommer därför här några tips för hur du kan sätta igång:

  • Många bilägare står gärna och tvättar bilen direkt på uppfarten, men det många inte vet är att det faktiskt är olagligt att släppa ut förorenat vatten och kemikalier. Sök dig därför till en tvätthall, som ofta finns på den lokala macken, innan du sätter igång. Där finns också en rad hjälpmedel som du kanske inte har i hemmet.
  • Ta ur mattorna i bilen. De är oftast värst nedsmutsade eftersom de haft vinterkängor på sig i ett halvår. Använd en högtryckstvätt och schampo, men tänk på att inte använda produkter som kan göra dem halkiga. Det kan innebära en trafikrisk om du tappar fotfästet mitt under körningen. Låt mattorna hänga på tork när du går vidare till nästa steg.
  • Dags för dammsugning. Använd specialmunstycken för tyg när du dammsuger sätena. Annars riskerar du att skada dem. Använd också ett borstliknande munstycke på instrumentpanelen, så kommer du åt alla små skarvar och vrår.
  • Dammtorka med en trasa och ett lämpligt rengöringsmedel. Plastytorna i bilen är ofta smutsigare än du kanske tror, särskilt runt dörren och insteget. Använd inte vatten, särskilt inte i större mängder, då det kan skada den elektroniska utrustningen i bilen.
  • Bilens fönster kan rengöras med vanlig fönsterputs eller diskmedel. Torka av med ett rent tygstycke.

Det var insidan på bilen. Men utsidan då, som förmodligen har tagit mest stryk under vintern? Många väljer att tvätta bilen i automatiska biltvättar, men det kan faktiskt i värsta fall skada lacken. För att slippa onödiga repor är det bäst att sköta tvätten själv i en bilhall.

  • Ju oftare du tvättar bilen, desto mindre smuts får chansen att gro in sig och skada lacken. Tänk på att alltid använda rätt produkter, och välj gärna miljövänliga alternativ.
  • Applicera en avfettning och låt den verka i ett par minuter, den löser upp kemikalier som olja och tjära. Om du applicerar medlet nerifrån och upp slipper du smuts som rinner ner över bilen.
  • Spola bort avfettningen, nerifrån och upp. Var noga med att skölja ur hjulhusen och underredet också.
  • När det är dags att schamponera bilen börjar du uppifrån och jobbar dig neråt. Tvätta insidan och undersidan av dörrarna. Använd rikligt med vatten för att undvika grus i tvättsvampen. Torka bilen med en skrapa och/eller en mikrofilmduk.
  • Att vaxa bilen kan vara överkurs, och går ofta snabbare om du anlitar en expert. Men om du vill prova själv rekommenderar vi att du lånar eller hyr en poleringsmaskin som gör arbetet betydligt lättare. Stryk på ett tunt lager vax och vänta tills en tunn vit hinna bildas innan du polerar ut den.

Voilá! Din bil ser förhoppningsvis som ny ut, och är redo att blänka i solen hela sommaren.

Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 10 juni 2020
Publicerad söndag 31 maj 2020

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil