Så tar du hand om din bil i vinter

Så tar du hand om din bil i vinter

Äga bil
Lästid 3 min
Wayke
Wayke
Publicerad onsdag 3 februari 2021
Så tar du hand om din bil i vinter

Hur sköter du din bil under vintern? Vi ger dig de bästa tipsen för att se till att din bil håller toppform under den kalla säsongen.

Svensk vinter bjuder onekligen på en hel del prövningar, något som även din bil ofta blir varse om. Men hur påverkas den av den kalla säsongen, och hur ser du till att du håller den i toppform trots faktorer som grus, vägsalt, frost och halt väglag? Här har vi listat några saker som är extra viktiga att tänka på när minusgraderna smyger sig på:

1. Ha rätt däck

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på vinterdäck om det råder vinterväglag, det vill säga när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Så kallade allround-däck är inte anpassade för det svenska klimatet utan här är det alltså sommardäck på sommarhalvåret, respektive vinterdäck på vinterhalvåret som gäller. Bor du längre norrut kan det vara läge att investera i dubbdäck som ger än bättre grepp om vägbanan när det är mycket snömodd eller is, men annars är vanliga vinterdäck, så kallade friktionsdäck, fullt tillräckliga. Se till att kolla dina däck inför säsongen – gummi är en färskvara och om däcken är slitna så har de också sämre bromsförmåga. Tänk också på att kolla spårdjupet - enligt lag ska det vara minst tre millimeter, men vi rekommenderar minst fem då varje millimeter har påverkan på väggreppet och därmed också bromssträckan - samt däcktryck. För lågt däcktryck ökar slitage såväl som bränsleförbrukning.

2. Håll bilen ren

Slask på vägar, grus, salt och andra partiklar som hamnar på och i bilen – det är ofta den bistra verkligheten under vintermånaderna. Att tvätta din bil och hålla den ren är faktiskt ännu viktigare på vintern än under sommaren då den smuts och de partiklar som virvlar upp från vägbanan lätt kan sätta sig i karossen och leda till rostskador. Vax är extra viktigt på vintern då en ren lack också har bättre smuts- och vattenavvisande funktioner och på så vis gör det svårare för grus, smuts och andra partiklar att få fäste. En annan viktig anledning till att hålla bilen ren på vintern är att en smutsig bil syns sämre i mörker då såväl lack som lampor förlorar sin reflekterande förmåga. Att tvätta bilen hemma för hand eller på en verkstad är en smaksak, men vi rekommenderar att man ser efter sin bil och gör den ren en gång i månaden.

3. Håll bilen varm

Att hålla din bil varm innebär inte att du behöver ha den i varmgarage – tvärtom kan varmgarage påskynda rostbildning då snö och is värms upp och på så vis kan orsaka rostskador. Motorvärmare och eventuellt även kupévärmare är däremot viktigt; en varm motor drar mindre bränsle än en kall och är dessutom snällare mot miljön. Det finns både bränsledrivna och eldrivna motorvärmare, gemensamt för de båda är att de behöver tillgång till nätspänning (230 V) för att fungera. Motorvärmare bör slås på cirka 30 minuter innan du använder bilen, men är det riktigt kallt kan den med fördel stå på längre. Det är jätteviktigt att motorvärmaren är korrekt anlagd – varje vinter inträffar flera bränder och incidenter med motorvärmare som enkelt hade kunnat förhindras.

Vi hoppas att du med hjälp av ovanstående tips lyckas hålla din bil i form under vintern. Vi behöver alla lite extra kärlek och omhändertagande under de kalla månaderna – din bil är inget undantag.

Sofia Forsling, Wayke

Wayke
Wayke
Uppdaterad fredag 5 februari 2021
Publicerad onsdag 3 februari 2021

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil