5 snabba frågor kring att köpa sin bil online

5 snabba frågor kring att köpa sin bil online

Köpa bil
Lästid 2 min
Wayke
Wayke
Publicerad tisdag 9 juni 2020
5 snabba frågor kring att köpa sin bil online

I dessa märkliga tider med virus som sprider sig över världen har det blivit mer aktuellt än någonsin att köpa bil online. Bilhandlarna blir mer och mer digitala och utbud av begagnade bilar tillgängligt att klickas hem ökar varje dag. Waykes egen bilexpert Sofia Forsling reder ut vad man ska tänka på när man köper sin bil online.

1. Hur får jag en bild av bilens skick om jag köper den online?

De flesta seriösa bilhandlarna tar bra bilder på bilen och det blir mer och mer vanligt att exponera rörliga bilder både utvändigt och invändigt. För att känna sig extra säker skulle jag välja en bilhandlare som noggrant dokumenterar skador och har en varudeklaration tillgänglig online. Många bilhandlare erbjuder förstås möjligheten att få bilen hemkörd både för provkörning och vid köp, vanligtvis mot en avgift. Då får man chansen att se bilen i verkligheten innan man slår till.

2. Kan jag pruta på bilen när jag handlar den online?

Det är, som alltid, fritt fram att försöka. Förhandling om pris är dock en allt mer sällsynt del av bilaffären då handlarnas priser ofta bestäms av digitala verktyg med allt mer exakta algoritmer och prisvariationen blir allt mindre. Chansen att ”fynda” minskar samtidigt som risken att betala för mycket, ”att bli blåst”, också gör det.

3. Vilka garantier har jag när jag köper en begagnad bil online?

Flera handlare erbjuder attraktiva begagnatgarantier för att man som konsument ska känna en större trygghet vid bilköpet. För det mesta ingår dessa, men det finns också garantier att köpa till. Du har dessutom, enligt distansköplagen, ett starkare skydd än om du handlar bilen på plats i bilhallen. Den ger dig 14 dagars ångerrätt.

4. Hur gör jag med finansieringen & försäkring när jag handlar bil online?

På Waykes Köp Online-bilar erbjuder vi via våra partners konsumenten en attraktiv finansiering där du själv kan bestämma över parametrar som kontantinsats och återbetalningstid. Självklart går det bra att betala bilen kontant också. Du kan också klicka hem försäkring på bilen, med din personliga premie utifrån dig som kund, din årliga körsträcka och den bil du väljer.

5. Hur kan jag byta in den bil jag kör idag?

Du kan antingen låta den återförsäljare som du ska köpa den nya bilen av lägga ett bud på din nuvarande bil. Den funktionen är integrerad i Köp Online-flödet på Wayke. Om du vill att flera handlare ska få möjlighet att lägga ett bud på din nuvarande bil kan du testa vår populära funktion för det här.

Här hittar ni hela vår utbud som kan köpas online

Wayke
Wayke
Uppdaterad måndag 21 juni 2021
Publicerad tisdag 9 juni 2020

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil