Skrotningspremien är ett totalt misslyckande - “Mer än var tionde ansökan avslås”

Det är nu konstaterat att den så kritiserade skrotningspremien som regeringen införde förra året är en stinkande kalkon.
Regeringens prognos var att få in 50 000 ansökningar under första året, men hittills har endast 447 ärenden kommit in till Boverket. Regeringen avsatte en halv miljard till premien, men nu avslöjar M Sverige att mer än var tionde ansökan felaktigt avslås. Detta på grund av ett krångligt regelverk och brist på samverkan mellan myndigheter och bildemonterare. M Sverige anser att regeringen har krånglat till det för både privatpersoner och myndigheter med den nya skrotpremien.
– Släpp den politiska prestigen och ta bort villkoren för skrotningspremien. 10 000 kronor för en bil som sjunger på sista versen är nog en slant som skulle göra att många lämnar ifrån sig bilar som passerat bäst-före-datum, då kan man köpa upp sig och köpa en lite bättre bil och det är det som är det viktiga, säger Carl-Erik Stjernvall.
Skrotningspremien var ett initiativ som regeringen trodde skulle påskynda processen att få bort de äldsta och minst säkra bilarna från vägarna, samt minska vägtrafikens utsläpp. Men med facit i hand har premien haft väldigt liten påverkan.
Boverket, som ansvarar för premien, arbetar utifrån de rådande bestämmelserna, men medger att det finns problem och att en dialog förs med både Transportstyrelsen och regeringen.
– Myndigheterna måste betala ut stödet, så enkelt är det. Ett löfte om 10 000 kronor tar folk självklart för givet. Det är bara att betala ut pengarna, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige.