5 snabba frågor om laddning av elbilar

5 snabba frågor om laddning av elbilar

Köpa bil
Lästid 3 min
Wayke
Wayke
Publicerad söndag 20 oktober 2019
5 snabba frågor om laddning av elbilar

Många funderar på att byta till elbil men alla tänker nog inte på hur den ska laddas. Vi på Wayke har därför pratat med Nathalie Kinell på Bee Charging Solutions för att svara på de vanligaste frågorna kring laddning av elbilar.

Vad är den vanligaste missuppfattningen kring elbilsladdning?

Att du måste åka till laddstationer för att ladda bilen. Ungefär som du i dag åker till macken för att tanka bensin eller diesel. En bil står parkerad hemma eller på arbetet under cirka 90 % av dygnet så de platserna är de bästa laddplatserna. Eftersom räckvidden på en elbil i de allra flesta fall täcker det dagliga körbehovet är det väldigt bekvämt att kunna ladda hemma och starta varje dag med ”full tank”. När du måste köra längre än bilens räckvidd finns det publika snabbladdningsstationer längs vägarna i hela landet.

Varför ska jag ha laddbox? Kan jag inte ladda min elbil i det vanliga vägguttaget?

Du kan göra det men det är att betrakta som nödladdning när laddbox saknas. Elsäkerhetsverket har genomtänkta riktlinjer för hur hemmaladdning bör göras och rekommenderar laddbox. Vanliga vägguttag är inte anpassade för så hög belastning som elbilsladdning under längre tid medför. Därför bör du ställa ner laddeffekten till 8–10 A om du måste ladda från ett vanligt eluttag för att undvika risk för värmeutveckling. En laddbox kan installeras till att ge en högre effekt samtidigt som den hela tiden kommunicerar med bilen och har säkerhetsfunktioner om något skulle fel.

Vad ska jag ha för laddbox?

Det kan verka komplicerat när man tittar på olika leverantörer med stora utbud av laddboxar, men det behöver inte vara så svårt. Vi rekommenderar att du installerar en smart laddbox med typ 2-uttag på tre faser och 16 ampere. Du får då tillräcklig effekt för att ladda de flesta bilar över natten, uttaget ger dig flexibilitet med vilka bilar som kan laddas och den smarta laddboxen är berättigad till ladda-hemma-stödet från Naturvårdsverket som täcker halva investeringskostnaden för laddbox inklusive installation upp till 10 000 kr. En smart laddbox mäter också förbrukningen av el till bilen vilket kan vara bra när du ska göra din energideklaration eller redovisa kostnaderna för bränsle till din tjänstebil.

Hur ska jag ladda om jag bor i hyresrätt?

Det är ett faktum att det ännu är enklare med hemmaladdning om du bor i eget hus än i hyres- eller bostadsrätt. Även om många fastighetsägare har sett den ökande trenden av elbilar och hybrider och installerar ladduttag på fastighetens parkeringar, finns det fortfarande många som tvekar inför att göra investeringen. Det finns stöd att söka stöd liknande ladda-hemma-stödet även för fastighetsägare för att stötta omställningen och inom kort tror vi att laddplatser blir en hygienfaktor likt fiberinstallation för de flesta fastigheter.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Om du laddar hemma till största delen är det ditt elavtal som styr vad det kostar men runt två kronor per mil brukar vara en bra riktlinje. Snabbladdning på publika laddare kostar lite mer per kilowattimme och ger en milkostnad på runt 8-10 kronor. Om du vet med dig att du ska ladda mycket publikt har vissa operatörer, bland annat vi, flatrateabonnemang där du laddar så mycket du vill för en fast månadskostnad. Då har du alltid koll på dina drivmedelskostnader.

Läs mer om Bee och laddning här.

Wayke
Wayke
Uppdaterad måndag 21 oktober 2019
Publicerad söndag 20 oktober 2019

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil