Här är knepen för att göra ett smart bilköp

Här är knepen för att göra ett smart bilköp

Köpa bil
Lästid 2 min
Wayke
Wayke
Publicerad torsdag 17 november 2022
Här är knepen för att göra ett smart bilköp

Det prutas inte så mycket i Sverige – utom när det gäller just bilar. Många bilköpare vill försöka få till en bättre affär genom att pressa ned priset. Ibland går det, ibland inte. Det finns många bra knep att ta till för att göra en bättre bilaffär. Här är de fem bästa.

Köp bil på "fel" årstid: Återförsäljarna har ofta ont om plats och alla bilar som inte blir sålda står bara och kostar pengar. Det är inte särskilt många bilköpare som är intresserade av en cabriolet vid jul, eller en fyrhjulsdriven familjesuv framåt våren. Precis på samma sätt som att de flesta inte köper vinterjackan i april. Det kan du utnyttja.

Köp bil före årsskiftet: Säljarna kan ha som mål att sälja ett visst antal bilar under en månad, eller ett år. Om den siffran inte är uppnådd kan säljaren i vissa fall vara beredd att gå ned i pris. Kolla själv – prova att pruta på bilen precis innan månads- eller årsskiftet.

Köp en utgående modell: Det här är en klassiker i bilbranschen. En modell som är på väg att utgå ur sortimentet ska bort – kanske inte till vilket pris som helst, men det finns ofta klipp att göra.

Eftersom det är en utgående modell du köper bör den säljas med ordentlig rabatt. Men det behöver inte vara någon nackdel att inte köpa senaste modellen. Vissa bilar har en teknik- och säkerhetsnivå som får dem att upplevas som riktigt moderna även om det var några år sedan modellen lanserades.

En annan fördel med att köpa en utgående modell är att alla eventuella kvalitetsproblem som kan ha funnits när bilen var ny förhoppningsvis är åtgärdade.

gammal-bil

Tänk längre än priset: Du kanske helst vill ha rabatt på inköpspriset. Men i vissa fall kan det finnas andra rabatter som är värda mer. Om du till exempel får fri försäkring i sex månader eller vinterhjul på snygga aluminiumfälgar kan det vara värt mycket för vissa bilköpare.

Kompromissa: Okej, du kanske har drömt om just den där blå metallicfärgen på bilen, en särskild färg på inredningen eller ett särskilt tillval som bara måste finnas i din nya bil. Men om du kan tänka dig att kompromissa lite med vad du vill ha finns det pengar att tjäna.

När det gäller bilfärger är grå- och silverfärgade bilar extremt vanliga. Lite mer udda färger, som till exempel en väldigt speciell ljusgrön färg, kan snabbt dra ned värdet på bilen. Då kan du göra ett klipp – förutsatt att du alltså kan tänka dig att köra en bil som sticker ut lite mer i trafiken.

Wayke
Wayke
Uppdaterad torsdag 17 november 2022
Publicerad torsdag 17 november 2022

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil