Vilka är de mest prisvärda och billigaste elbilarna?

Vilka är de mest prisvärda och billigaste elbilarna?

Köpa bil
Lästid 5 min
Wayke
Wayke
Publicerad torsdag 10 juni 2021
Vilka är de mest prisvärda och billigaste elbilarna?

Vi lever i ett tidevarv där allt fler förare vill lämna ett grönare fotavtryck och väljer elbilen över fossildrivna fordon. En massa ny miljöbilsteknik har dykt upp de senaste åren men det är elbilen som har blivit allt mer populär. Detta har lett till att många tillverkare har ställt om helt och producerar fler elbilar än någonsin tidigare.

Även om elbilen är dyr att köpa i dagsläget så är den avsevärt billigare på lång sikt jämfört med en diesel- eller bensinbil. Att ladda är billigare än att tanka och elbilar kräver mindre underhåll än fordon med förbränningsmotorer. Andrahandsvärdet på elbilar håller även bättre än fossila fordon, vilket är ytterligare ett argument att laddbart är den smartaste affären just nu. Så vilka är de billigaste elbilarna? Här är topp 5 mest prisvärda elbilarna 2021:

Billig elbil. Vi har listat de mest prisvärda elbilarna

Renault Zoe

 • Pris: Från 364 990 kr
 • Räckvidd: upp till 393 km
 • Batterikapacitet: 22 kw

Det franska bilmärket Renault har gjort sig känt mycket på grund av sina framgångar inom motorsporten. Men bilmärket är även pionjärer inom elbilsmarknaden då man sålde flest elbilar i Europa mellan åren 2010 till 2019. Deras storsäljare Renault Zoe är prisvärd, kör upp till 393 km på en laddning och har en dynamisk och modern design. Nya Renault Zoe är en kompaktbil som passar perfekt in i en storstadsmiljö.

Nya Renault Zoe, som trots är en liten stadsbil, erbjuder bra med bagageutrymme. Med baksätena vikta har Zoe bagagevolym på 338 liter, vilket ger dig tillräckligt med utrymme för att fylla bilen med shoppingpåsar och flyttlådor. Med en maxhastighet på 140 km i timmen och acceleration från 0-100 km i timmen på 9.3 sekunder, gör Zoe till en minibil av hög rang.

HONDA E

 • Pris: Från 378 300 kr
 • Räckvidd: upp till 220 km
 • Batterikapacitet: 35,5 kwh

Honda E är en liten elektrisk stadsbil som rullar med stil. Den rymliga och stilrena interiören skapar en bekväm lounge-liknande känsla. Honda E har flera toppmoderna tekniska innovationer som smälter in i designen vilket ger dig en enorm känsla av fräschhet. Till exempel använder Honda E digitala sidospeglar än konventionella glasspeglar. Bilen är utrustad med fyra kameror och 12 sensorer vilket gör att du enkelt kan hålla koll på din omgivning, vilket är extra nödvändigt när du kör i områden med mycket trafik och människor.

Honda E är en kompakt elbil utformad för dig som kör mer kortare sträckor och är ute efter en bil som enkelt tar sig fram i de mest trånga stadsmiljöerna. Elbilen är utrustad med en elmotor på 154 hk och den accelererar från 0 till 100 km/h på 8,3 sekunder. Nya Honda E är en frisk fläkt på elbilsmarknaden. Detta är en elbil från 2030, lanserad idag.

Kia e-Niro

 • Pris: Från 484 900 kr
 • Räckvidd: upp till 455 km
 • Batterikapacitet 64 kWh

Kia e-Niro är inte lika futuristisk som exempelvis Honda E. Är du ute efter en elbil med färre knappar och mer lätthanterlig instrumentering är denna elbil någonting för dig. Och ja, Kia e-Niro är en dyr bil men billigare än Tesla Model 3 och har större batteri än Volkswagen ID.4 City. Kia e-Niro är prisvärd på grund av att den är praktisk, har lång räckvidd och är rymlig. E-niro är en imponerande elbil som alla begriper direkt. Du behöver alltså inte kunna instruktionsboken utantill för att förstå dig på pekskärmar eller liknande.

Elbilar är generellt tysta i jämförelse med konventionella fossildrivna bilar. Men E-Niro har tagit det ett snäpp längre. Kia har optimerat kupén för att ytterligare minska ljud och vibrationer. Med en toppfart på 167 km i timmen och acceleration från 0 till 100 km i timmen på 7.8 sekunder är E-Niro snabb i jämförelse med konkurrenterna. Kia e-niro ger en känsla av ren elkraft.

Nissan LEAF E+

 • Pris: Från 448 770 kronor
 • Räckvidd: upp till 385 km
 • Batterikapacitet: 62 kwh

Den avancerade teknologin och de innovativa funktionerna förlänger räckvidden på nya Nissan LEAF E+. Denna bilmodell växer i popularitet runt om i Europa. Mycket på grund av att LEAF E+ är utrustad med en massa intelligenta körteknologier. Till exempel e-pedal som gasar, bromsar och stannar med en enda pedal, eller den smarta parkeringshjälpen som parkerar bilen perfekt helt på egen hand. Nissan LEAF E+ tar vardagskörningen till en ny nivå. Nissan LEAF E+ har fått maxbetyget fem stjärnor från Euro NCAP. Med 93% på säkerhet kan förare och passagerare njuta av en tryggare körupplevelse.

Nissan LEAF E+ accelererar från 0-100 km i timmen på 6,9 sekunder och har 214 hästkrafter. Tack vare en kraftig motor som ger ytterligare krut under huven är LEAF E+ en bra elbil för långdistansåkare.

Hyundai Kona Electric

 • pris: från 379 900
 • Räckvidd: upp till 484 km
 • Batterikapacitet: 64 kwh

Skulle en crossover med en förnuftig prislapp intressera dig? Hyundai Kona Electric är inte bara snygg utan också extremt säker. Säkerhetssystemet Hyundai SmartSense ger dig tillgång till en rad avancerade säkerhets- och förarassistansfunktioner. Tack vare SUV-stylingen är Hyundai Kona rymlig och väldigt komfortabel. Den effektiva elmotorn gör att du kan accelerera från 0-100 km/h på 7,9 sekunder, topphastighet på 167 km i timmen och med 64 kwh batteriet får du en lång räckvidd.

Hyundai har med Kona Electric verkligen mött efterfrågan av högpresterande elbil med en relativt låg prislapp. Denna elbil har gjort stor succe på den europeiska marknaden och är en storsäljare inom sitt segment i Sverige. Så sammanfattningsvis är Kona Electric ett strålande alternativ för dig som vill köpa en elbil som är funktionell för ett relativt lågt pris med lång räckvidd.

Bilar med låg miljöpåverkan kan premieras med en bonus från transportstyrelsen

Nya avdrag har införts och befintliga bonusar har höjts, 2021 är verkligen året då du ska satsa på att köpa en elbil och laddbox! Under 2021 höjs befintliga bidrag och nya avdrag införs. Bidraget har höjts från 10 000 kronor till 70 000 kronor. När du köper en elbil belönas du i regeringens bonus-malus-system. Regeringens syfte är att öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till att uppnå målet om fossilfri fordonsflotta. Så fordon med inga eller relativt låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus, medan fordon med höga utsläpp belastas med högre skatt. Du ansöker genom transportstyrelsen genom en försäkran som tillkommer när du köper din elbil.

Håller du med om vår lista? På Wayke.se hittar du flera tusen olika nya och begagnade elbilsannonser. Vi har en kraftfull sökmotor som gör det enkelt att hitta den elbil som passar dig. Utöver de listade bil-modellerna ovan kan du även se här vilka elbilar Volvo, Volkswagen, Kia, BMW och Audi har att erbjuda på vår hemsida.

Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 22 november 2023
Publicerad torsdag 10 juni 2021

Relaterade fordon

Laddar...

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil