Hur ser bilbranschen ut om 10 år?

Hur ser bilbranschen ut om 10 år?

Köpa bil
Lästid 3 min
Wayke
Wayke
Publicerad onsdag 30 augusti 2023
Hur ser bilbranschen ut om 10 år?

Hur ser framtiden ut för bilbranschen? Kommer vi att se likt filmen “tillbaka till framtiden” bilar i luften istället för på marken? Det är såklart väldigt svårt att förutspå exakt hur bilbranschen ser ut om 10 år men det går ändå att se trender som ger oss en hint om vart vi är påväg.

Hur ser framtidens bil ut?

Det är en självklarhet att bilindustrin kommer förändras markant under de kommande 10 åren. Elektrisk, självkörande och en helt ny arkitektur är tre stora trender som vi kommer se mer av i framtiden. Om framtidens bil är större och bredare eller mindre och smalare är svårt att säga.

Designen på bilarna beror mycket på hur man väljer att förkroppsliga olika innovationsområden. Men ökad elektrifiering av fordon kommer påverka mycket hur framtidens bilmodeller kommer se ut. Designen kommer präglas mycket av att minimera luftmotståndet för att räckvidden ska vara så långt som möjligt. Även utrymme och elegans kommer vara viktiga faktorer som avgör hur framtidens bil ser ut.

Vad kommer att driva framtidens bilar?

Vi ser en tydlig trend de senaste åren att allt fler förare vill minska sitt klimatavtryck. År 2020 ökade exempelvis antalet elbilar i Sverige med 73% jämfört med 2019. Så, sett till dagens trend kommer framtiden vara mer eller mindre elektrifierad. elbil

Vad är framtiden för biltekniken? Kommer vi att se några flygande bilar?

Inom de närmaste 10 åren kommer vi nog inte se flygande bilar ute på vägarna men kanske längre fram. Hyundai har till exempel meddelat att de har inlett arbetet att ta fram olika flygande bilmodeller som ska vara i luften redan 2028.

Istället kommer självkörande bilar vara standard. Tekniken finns redan. Den stora utmaningen är hur vi smidigt går från ett samhälle där allt är anpassat för bilar med mänskliga förare till ett samhälle med förarlösa fordon. Självkörande bilar kommer att göra vardagen en aningen enklare. Tänk själv om du som förälder inte längre behöver skjutsa barnen till skolan eller träningen. Du kommer kunna lägga så mycket mer tid på annat.

Hur ser infrastrukturen ut om 10 år?

I och med att övergången till elbilar kommer dominera i framtiden betyder det såklart även ändringar i hur vi bygger vägar. Troligtvis kommer en stor del av vårt vägnät vara elektrisk. Men när vi får se elvägar i stor skala går inte att säga just nu. Även utbyggnaden av laddplatser kommer utökas och bli mer tillgängliga. Begreppet “räckviddsångest” kommer definitivt vara en term tillhörande det förflutna.

Hur kommer bilhandeln att se ut?

På grund av pandemin har andelen som e-handlar ökat markant jämfört med tidigare år och det är inte bara yngre åldersgrupper som e-handlar mer, utan även äldre generationer. Den sociala distanseringen under pandemin driver på e-handelsutvecklingen i en takt som aldrig tidigare skådats och bilbranschen påverkas såklart av detta. Konsumenter förväntar sig att kunna konsumera produkter online oavsett om det rör sig om matvaror eller sällanköpsvaror som bilar.

Antalet kunder som är redo att köpa sin bil online har ökat markant jämfört med tidigare år och utvecklingskurvan kommer inte att stagnera i framtiden utan snarare öka. Vi ser redan nu att stora delar av bilbranschen har ställt om och tagit klivet online. Så sett till detta, att göra bilaffärer online i framtiden kommer inte vara några konstigheter.

Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 30 augusti 2023
Publicerad onsdag 30 augusti 2023

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil