Köpa bil med lån? Här är sakerna du bör känna till!

Köpa bil med lån? Här är sakerna du bör känna till!

Köpa bil
Lästid 3 min
Wayke
Wayke
Publicerad tisdag 30 juni 2020
Köpa bil med lån? Här är sakerna du bör känna till!

Du står inför valet att leasa eller köpa bil. Men du känner att privatleasing inte är för dig, och du har inte tillräckligt med pengar för att köpa din nya bil kontant. Vad gör du då? Oavsett om du ska köpa bil av en bilhandlare, eller köpa bil från en privatperson, så är det enda finansieringsalternativet som finns kvar är att låna pengar till att köpa bil. Men vilket sorts lån passar dig bäst, och vad måste du ha koll på innan du genomför köpet – eller ens har möjlighet att låna till bil?

Billån med kontantinsats

  • Det vanligaste sättet att låna pengar till bil är att vända sig till en låneinstitut, till exempel en bank. Då lånar du 80% av bilens värde och lägger 20% av summan i en kontantinsats.
  • För att bli beviljad ett billån från en bank eller ett låneinstitut måste du ansöka om ett så kallat lånelöfte. Där bedömer banken din privatekonomi och dina återbetalningsmöjligheter. Om du har tidigare betalanmärkningar kan det påverka dina möjligheter till att få ett lånelöfte. När du beviljats ett lånelöfte gäller det ofta i flera månader, så att du i lugn och ro kan hitta rätt bil.
  • Villkoren för lånen (ränta, avbetalning och delbetalning) är olika från låneinstitut till låneinstitut. Det finns sajter där du snabbt och enkelt kan jämföra lånevillkoren och hitta ett som passar dig.
  • På Swedbank går det till exempel låna 100 000 kronor med 3,94% i rörlig ränta och en avbetalningstid på 5 år, vilket betyder att din totala lånekostnad blir drygt 111 000 kronor – eller ungefär 1855 kronor i månaden fördelat på 60 avbetalningar.
  • Auktoriserade bilhandlare har som regel täta samarbeten med låneinstitut, och hjälper dig med allt det praktiska för att lägga upp ett lån som passar just dig.
  • Det går även att få Lån utan kontantinsats men det kan bli dyrare i längden..

Har du betalningsanmärkningar, eller andra förhinder som gör det omöjligt att ta ett vanligt billån? Det finns fortfarande ett alternativ för dig.

Privatlån – eller så kallat ”blancolån”

  • När du går via en bank eller en återförsäljare så ger dem ett billån med bilen som säkerhet för lånet och tar 20 procent av bilens värde i form av din kontantinsats. Ett lån där långivaren inte har någon säkerhet kallas för privatlån, eller “blancolån”, vilket innebär att köpa bil utan kontantinsats. Sådana lån går bara att ta hos en bank, och det finns flera nackdelar.
  • Lånet blir mycket dyrare. Långivaren tar en högre risk, och därför kommer du att få betala en högre månadsränta för att “täcka upp” risken.
  • Ta därför inte första bästa låneerbjudande som du hittar. Jämför räntevillkoren hos de långivare som har blancolån för att köpa en bil utan kontantinsats. På jämförelsesajter kan du i lugn och ro göra jämförelserna.
  • Amorteringen, alltså dina avbetalningar på lånet, blir också viktigare när du tar ett lån utan säkerhet. Detta för att du bör amortera i en snabbare takt än bilens värde minskar. Om du bestämmer dig för att sälja bilen innan lånet är avbetalt, och avbetalningarna har halkat efter själva värdet på bilen, så kommer du att göra en större minusaffär än planerat. Men det är svårt att avgöra hur mycket din bil egentligen är värd. Därför bör du varje år göra nya uträkningar, som är baserad på liknande bilmodeller på marknaden.

Oavsett vilket lån du tar så kommer du att behöva betala ränta på lånet. Det är högst ovanligt att långivare erbjuder billån utan ränta.

Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 3 mars 2021
Publicerad tisdag 30 juni 2020

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil