Köpa bil utan kontantinsats? Här är dina alternativ!

Går det att köpa en bil utan att behöva lägga en kontantinsats till lånet? Jodå, men det kan bli dyrare i längden. Här är allt du behöver veta om att köpa en bil utan en kontantinsats.

En bilfinansiering privat är – förutom att köpa en bostad – den största ekonomiska transaktionen som många av oss gör under hela livet. Och även om man behöver en bil i jobbet, eller för att köra runt familjen, är det för många inte realistiskt att lägga en klumpsumma på 20 procent för att kunna få ett billån.

Så vad är alternativet? Jo, det går faktiskt att ta ett billån utan kontantinsats, men det kommer förändra dina lånevillkor.

Här går vi igenom vad du behöver veta innan du köper bil på avbetalning utan kontantinsats

Privatlån eller blancolån

Ett “vanligt” billån som du tar från en bank eller en återförsäljare innebär att de – förutom bilen – har 20 procent av bilens värde som säkerhet i form av din kontantinsats. Om du istället vill ta ett billån utan kontantinsats så kallas det för ett privatlån, eller blancolån. Det går bara att ta hos en bank, och det finns flera nackdelar med ett sådant lån.

Lånet blir dyrare i längden

Eftersom långivaren tar en högre risk när du inte lägger in någon kontantinsats, så kommer du istället att få betala en högre månadsränta på lånet.

Ta inte första bästa låneerbjudandet

Det viktigt att du inte bara tar första bästa låneerbjudande, utan noga jämför räntevillkoren hos långivarna som erbjuder blancolån för att köpa bil utan kontantinsats. Det finns en mängd sajter som jämför villkoren på dessa lån.

Ha en plan för amorteringen

Det är också viktigt att du gör en plan för att amortera, alltså betala av, lånet i en snabbare takt än vad bilen sjunker i värde. Annars riskerar du att förlora pengar om du bestämmer dig för att sälja bilen innan lånet är avbetalt. Att avgöra hur mycket en bil är värd är svårt, därför bör du vara noggrann och göra nya uträkningar varje år baserad på liknande bilmodeller.

Som du kanske märker kan det vara vanskligt att ta ett lån för att kunna köpa bil utan kontantinsats. Men det finns ett annat alternativ för dig som inte vill lägga in en kontantinsats men ändå behöver en bil: Privatleasing.

Genom privatleasing så äger du inte bilen, utan hyr den under 12-36 månader till en fast månadskostnad. Då ingår ett avtalat antal mil och servicekostnaderna i priset. Privatleasing kan vara ett bra alternativ för dig som annars har funderat på att köpa en bil utan kontantinsats. Du slipper även oroa dig för värdeminskningen på fordonet.

Wayke tipsar!

Läs mer här för att ta reda på vad för- och nackdelarna är när du väljer mellan att leasa eller köpa bil.

Läs mer här om du ska köpa en bil som har ett registrerat kreditköp på sig.