Att köpa en bil som har ett kreditköp registrerat på sig, är det en bra idé? I de allra flesta fall är det inga konstigheter, men det finns tillfällen då du bör vara vaksam. – Om du köper bilen av en privatperson måste du få ett bevis på att lånet är återbetalat, säger Elin Lillerud, Product Manager och kreditexpert på Ecster.
Du har letat efter den perfekta bilen i veckor, och plötsligt hittar du rätt. Allt stämmer in på dina önskemål: Storleken, priset, årsmodellen och hur många mil den har gått.
Men – när du letar mer information om bilen hos Transportstyrelsen – under fliken ”Uppgifter om andras fordon” – upptäcker du att den är kreditspärrad.
Vad betyder det, och kommer det bli ett problem för dig?
Så fungerar en kreditspärr på en bil
Nja, oftast är det inga större konstigheter, enligt Elin Lillerud som dagligen hanterar billånskrediter på Ecster. – När en person köper en bil på kredit så begär låneinstitutet en kreditspärr från Trafikverket. Det innebär att bilen används som säkerhet, ifall ägaren inte kan betala tillbaka lånet i tid. Spärren sitter på bilen ända tills den säljs igen, och i samband med ägarbytet begär kreditbolaget att spärren ska släppas.
För de som gör sina bilaffärer hos licensierade bilhandlare är det här sällan något problem. Om en bil är kreditspärrad kommer en försäljning inte att gå igenom officiellt, eftersom kreditbolaget inte kommer att gå med på att släppa på spärren. Bilhandlaren kommer därför se till att spärren blir släppt.
En eventuell kredit kan inte heller följa med bilen till den nya ägaren, utan stannar kvar hos den som tog lånet från början.
Men det finns ett scenario där en köpare måste vara vaksam, för att inte riskera att bli av med sin nya bil.
Om jag köper från en privatperson och det finns en restskuld, vad händer då?
Om den tidigare ägaren fortfarande har en restskuld kommer kreditbolaget att kräva in betalningen, vilket betyder att de kan ta tillbaka fordonet även om den sålts vidare. För den som köper bil av en privatperson är det därför extremt viktigt att kontrollera så att eventuella kreditspärrar är släppta, innan affären är i hamn. – Här måste alla vara vaksamma, och kräva ett dokument som visar att skulden är löst. Det är endast personen som har tagit lånet som kan begära ut de här dokumenten, så innan ni genomför transaktionen måste säljaren visa upp ett kvitto på att det inte finns några kvarvarande krediter.
Annars kan köpet av drömbilen plötsligt få ett väldigt snopet slut.
Så, för att summera:
- När någon tar ett lån på en bil via ett låneinstitut så begär låneinstitutet en kreditspärr på bilen från Trafikverket.
- För att bilen ska kunna säljas vidare måste kreditspärren hävas, genom att låntagaren betalar av den resterande skulden.
- Om du köper en bil via en bilhandlare så kommer bilhandlaren att se till så att kreditspärren släpps.
- Vid ett köp från en privatperson MÅSTE du få ett kvitto eller dokument på att säljaren har betalat av sin restskuld och att kreditspärren är hävd. Bilen är låneinstitutets säkerhet, och de kan kräva tillbaka den även om bilen sålts vidare ifall det sitter en kreditspärr på fordonet.