Allt du behöver veta om elbilar

Allt du behöver veta om elbilar

Köpa bil
Lästid 5 min
Fabian Muñoz Humeres
Fabian Muñoz Humeres
Publicerad tisdag 5 juli 2022
Allt du behöver veta om elbilar

Lagar och skatter gör att pressen på biltillverkare har ökat för att minska utsläppen av fossiler. Biltillverkarna tvingas att ställa om produktion och satsa på alternativa bränslen och hybridlösningar. De flesta biltillverkare gör därför enorma satsningar på helt eldrivna fordon. Eldrivna fordon växer även snabbt i popularitet över hela världen och inte minst i Sverige. Men hur fungerar en elbil och vad behöver du veta innan du investerar i en?

Så fungerar en elbil

Elbilen ser till utseendet ut som en konventionell bil men det är först när du kikar under huven som du ser stora skillnader. Den största skillnaden är motorn.

Hur fungerar en elmotor?

En elbil drivs av en eller flera elmotorer som omvandlar ström från batteriet till mekanisk energi. När detta sker skapas ett cirkulerande magnetfält tack vare spolar som överför kraften till bilens axlar. Strömmens frekvens avgör rotationens hastighet.

En elektrisk motor har högre effektivitet än en vanlig motor. En tredjedel av energin i en vanlig bils motor går till värmeavgivning, medan en elmotor använder 95 procent av den energi som finns till enbart körning.

Batteriets storlek mäts i kWh

Storleken på en bränsletank i en vanlig fossildriven bil mäts i liter. Detta skiljer sig från en elbil som lagrar sin elektriska energi i ett batteri. Därför används måttenheten kWh för att kunna mäta batteriets storlek. Ju större batteriet är desto längre blir räckvidden.

Räckvidd

Hos konventionella bilar talas det inte om räckvidd men det är ett begrepp man talar ofta om när det kommer till elbilar. Räckvidden talar om hur långt du kan köra på full laddning. När du köper en elbil måste du ha väldigt klart för dig vilken räckvidd som passar din livssituation. Om du exempelvis bor i Stockholm och enbart kör korta sträckor kan en mindre elbil som en Honda E med en räckvidd upp till 220 km räcka. Däremot, bor du ute på landsbygden och långpendlar borde du investera i en elbil som en Volkswagen ID.3 med en räckvidd upp till 550 km.

Biltillverkarna fastställer elbilens räckvidd genom ett standardiserat test med hjälp av körcykeln WLTP, Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure. Det finns flera faktorer som påverkar förutsättningarna för att uppnå den längsta räckvidden för din elbil. Detta kan jämföras med fossila bilar som påverkas även av många faktorer som avgör hur mycket och snabbt bilen förbrukar sin bensin. Hos en elbil kan exempelvis däcktryck, yttertemperatur eller klimatinställningar påverka räckvidden.

Vad finns det för olika eldrivna alternativ?

Övergången till elbilar sker i snabbare takt, men det är inte enbart på grund av att de är miljövänliga utan även för att elmotorer är tystare och billigare i drift i jämförelse med fossildrivna bilar. Det finns olika varianter av fordon som använder sig av elkraft. Den renodlade elbilen är inte den enda på marknaden. Idag finns det främst fem olika varianter av fordon som använder sig av elkraft:

  • En bränslecellsbil, likt en elbil, är utrustad med en elmotor och drivs av el. Skillnaden är dock hur elen produceras. Motorn är utrustad med bränsleceller som omvandlar syre och vätgas till elektricitet. En bränslecellsbil har inga batterier utan bilen producerar som sagt helt sin egen el tack vare vätgasen. En tankning räcker för 50-70 mil och det tar enbart 3-4 minuter att fylla tanken. Idag finns det inte många tankstationer för vätgas runtom i Sverige men det kan komma att ändras inom en snar framtid.
  • En laddhybrid, även kallad plug-in-hybrid, har både en el- och en förbränningsmotor. Batteriet i en laddhybrid är betydligt mindre än i en elbil, vilket gör att räckvidden är relativt kort. När elen tar slut så tar förbränningsmotorn över. Du kan ladda en laddhybrid antingen på en laddstation eller hemma med en laddbox.
  • En elhybrid, även kallad fullhybrid, har också två motorer likt en laddhybrid. Skillnaden är att elhybridens batteri laddas upp med hjälp av förbränningsmotorn som genererar ström under körningen. Det går inte att ladda en elhybrid via en extern energikälla.
  • En mildhybrid, även kallad lätthybrid, har ett 48 voltsystem som kompletterar förbränningsmotorn och ger en extra boost när det behövs. Detta innebär att bränsleförbrukningen sänks men inte lika markant som en laddhybrid gör. Mildhybridens elbatteri laddas genom rörelseenergin från inbromsningar och tanken med en mildhybrid är att avlasta förbränningsmotorn.
  • En elbil har en eller flera elmotorer som enbart går på el. Räckvidden är betydligt längre än en ladd-, el- eller mildhybrid. Batteriet i en elbil väger ofta betydligt mer än en motor i en diesel- eller bensindriven bil. Men i det stora hela blir ändå nästan densamma då elbilen inte har andra tunga komponenter likt en fossildriven bil. Exempelvis har inte en elbil en växellåda eller bränsletank. Elbatterierna blir, tack vare teknologins framfart, allt lättare för varje år.

Hur miljövänlig är en elbil till skillnad från en fossildriven bil?

En elbil är kort sagt miljövänligare än en fossildriven bil men det har du hört åtskilliga gånger. Frågan är dock hur mycket mer miljövänlig är en elbil till skillnad från en bensin- eller dieseldriven bil? I ärlighetens namn ska det nämnas att en elbil även har en negativ påverkan på miljön och är en bidragande faktor till utsläpp av växthusgaser.

Produktionen av elbatteriet är den stora boven i utsläpps dramat. Faktum är att en elbil har högre koldioxidutsläpp i produktionsfasen än en fossildriven bil. Men enbart där vinner den traditionella bensin- eller dieselbilen miljökampen. Sett ur ett livscykelperspektiv har konventionella bilar en större negativ påverkan på miljön än en elbil. Studier, bland annat från Cambridge University, påvisar att elbilen är bättre för miljön i 95 procent av världens länder.

Stora problemet med fabriker som tillverkar elbatterier är att anläggningarna drivs av el från kolkraft. Detta bidrar till höga utsläpp och att en elbil ur ett livscykelperspektiv släpper ut 22% mindre co2 än en dieselbil. Om istället elbatteriet skulle produceras i Sverige skulle siffrorna se betydligt bättre ut. En elbil skulle då släppa ut 80 procent mindre co2 ur ett livscykelperspektiv i jämförelse med en fossildriven bil.

Glädjande nyheter är att Svenska företaget Northvolts, som grundades 2016, elbatteri fabrik börjar ta form i Skellefteå. Produktionen av rena bilbatterier med hjälp av grön el förväntas vara i full gång först 2023. Northvolt har ett samarbete med bland annat Volkswagen som har investerat 900 miljoner euro i företaget för att säkra batteritillgången till sina elbilar.

Elbilens fördelar jämfört med en fossildriven bil

  • Låter mindre vilket minskar trafikbuller
  • Billigare att köra
  • Kräver mindre underhåll
  • Inga avgasutsläpp
  • Bonus och låg skatt med bonus malus-systemet
  • Avskalad design
  • Acceleration och prestanda är bättre än hos en konventionell bil

Elbilens nackdelar jämfört med en fossildriven bil

  • Begränsad möjlighet till snabbladdning. Det finns ett begränsat antal publika snabbladningspunkter runtom i Sverige.
  • Priset för en bil med lång räckvidd är fortsatt dyrare än en konventionell bil
  • Tar längre tid att ladda en elbil än att tanka ett fossildrivet fordon
  • Räckvidden minskar under ogynnsamt klimat
Fabian Muñoz Humeres
Fabian Muñoz Humeres
Uppdaterad fredag 22 december 2023
Publicerad tisdag 5 juli 2022

Relaterade fordon

Laddar...

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil