Roadtrip i sommar? Det här ska du tänka på

Roadtrip i sommar? Det här ska du tänka på

Köpa bil
Lästid 2 min
Wayke
Wayke
Publicerad måndag 24 maj 2021
Roadtrip i sommar? Det här ska du tänka på

Sommaren är runt hörnet och det är dags att planera sin semester. På grund av den rådande pandemin finns det många anledningar till att ta bilen och hemestra istället för att flyga utomlands. Men vad ska du tänka på för att maximera din roadtrip och undvika onödiga hinder på vägen? Detta ska du tänka på:

Säkerhet!

Har dina däck rätt mönsterdjup och lufttryck?

Det första du ska göra är att se om däcken på din bil har rätt mönsterdjup. För optimal prestation och säkerhet ska dina sommardäck vara minst tre millimeters mönsterdjup. Nästa steg är att se om dina däck har lämpligt lufttryck. Rätt lufttryck varierar från bil till bil men vanligast är runt 2.5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. Kom ihåg att även kontrollera reservhjulet!

Har du koll på bilens spolarvätska, olja och kylarvätska?

När du ska köra långa sträckor så är det bra att kontrollera bilens vätskor. För garanterad bra sikt under hela resan ska du kontrollera att det finns tillräckligt med spolarvätska. För att undvika onödigt slitage och i värsta fall motorhaveri ska du se till oljan är på en bra nivå. Och sist, kontrollera att bilen har tillräckligt med kylarvätska.

För maximal säkerhet ska bilen även vara rustad med:

  • startkablar
  • varningstriangel
  • bogserlina
  • brandsläckare
  • första-hjälpen-kit

Packlistan:

Underhållning

Under längre resor är det viktigt att kunna underhålla sig själv och de andra medpassagerare för att inte bli alltför uttråkad. Vi rekommenderar:

  • Spellista på spotify. Innan du påbörjar resan kan du förbereda en spellista på spotify med dina greatest hits. Klicka på play och sjung med under färdens gång.
  • Podd. Ladda ner ett par podcasts och slukas in i intressanta samtal angående samtiden.
  • Reser du med barn kan musikquiz vara ett bra knep för att inte de ska få myror i baken halvvägs på resan.

Elektronik

För att alltid vara säker på att du kan ladda din mobil ska du ta med:

  • Extra laddare till mobilen. Undvik huvudvärken som uppstår när du inser att du har tappat bort din laddare och din mobil visar 1 procent batteritid. Med en extra laddare löser du problemet snabbt.
  • Powerbank. Ladda upp telefonen vart du än befinner dig med en powerbank.

Har du ingen bil och tänker på att hyra?

Om du inte har en bil som passar din roadtrip och funderar på en hyrbil, vilken ska du välja? Till att börja med måste du tänka på vart du ska och hur många resenärer ni blir. Ta en titt på våra topp 5 familjebilar 2021 eller Sveriges mest populära SUV:ar för mer inspiration.

Blir ni borta under ett par månader eller mer är det bättre och mer värt att köpa en begagnad bil som du sedan kan sälja. När du köper en ny eller begagnad bil borde du ta hjälp av en bilhandlare. Det kostar lite mer men det är mycket säkrare och kommer med fler fördelar än om du köper av en privatperson. Hos Wayke kan du köpa din bil tryggt och enkelt.

Wayke
Wayke
Uppdaterad måndag 24 maj 2021
Publicerad måndag 24 maj 2021

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil