Provkörning - Cupra Ateca

Hitta din här.

I januari annonserade Seat avknoppningen av Cupra till ett fristående prestandamärke och deras första skapelsen är här: Cupra Ateca - en prestandaversion av Seats familjebil som nu erbjuder 300hk. Förutom att märket är ersatt med ett betydligt mer aggressivt tribalaktigt Cupra-märke finns det en rad andra detaljer som får den att sticka, ut bland annat 19-tumshjul, svarta detaljer och fyra utblås.

Förutom en mängd alcantara som skulle kunna täcka en fotbollsplan bjuder insidan på digitala mätare och ett infotainment-system som standard med förväntade bekvämligheter. Eftersom det här är en bil som ingår i Volkswagen koncernen är den lätt att använda, bilen är även kompatibel med Apple Carplay och Android Auto. Interiören är till stor del en kopia från Seat-syskonet men med en stark ton av lyx och sport.

Med motorn på 2.0-liter och sina 300 hk innebär det att det är den samma som återfinns i VW Golf R, alltså en välbeprövad sådan. Trots att suven är aningen större och väger mer, avklarar den 0-100 km/h på bara 5,2 sek och drar 0,74 l/mil vid blandad körning. Av förklarliga skäl gör kraften det lite svårt för foten att inte kännas tung, vilket resulterar i att den andra siffran stiger snabbt. Körmässigt upplevs den betydligt mer sportig än väntat, styrningen är direkt och bilen känns väldigt stabil vid kurvtagning, för att vara en suv.

Sammanfattningsvis är bilen ganska unik, kombinationen av den praktiska sidan hos en vanlig Ateca och en prestanda som matchar rivaler med betydligt högre pris gör det svårt att hitta ett liknande alternativ. Frågan är dock, är du redo att testa något helt nytt? Om svaret är ja, kommer du garanterat få många turer med ett leende på läpparna även om många personer inte kommer förstå vad det är du kör.

Cupra Ateca

  • Motor: 2.0 4-cyl bensin
  • Växellåda: sjustegad automat.
  • Hästkrafter: 300 hk.
  • Drivhjul: Fyrhjulsdrift.
  • 0-100 km/h: 5,2 sek
  • Bränsleförbrukning bl. körning: 7,4 l/100 km
  • Pris från: 409 900 sek
  • Rival: Porsche Macan från 600 000 kr

Senaste artiklar