Provkörning - Mercedes-Benz G500

Hitta din Mercedes-SUV här.

G-klassen har funnits under ca. 40 år i en rad olika versioner - men en av bilvärldens mest ikoniska modeller har lyckats hålla designspråket intakt under dessa fyra decennier och nu kommer den största uppdateringen någonsin. Även om modellen har varit ett unikt inslag under lång tid är den långt ifrån okontroversiell, något som minst sagt även gäller den nya generationen.

Även om utsidan bara fått en liten uppdatering, är det på insidan något helt annat. Innan var G-klassen lite udda eftersom interiören inte riktigt matchade den höga prislappen. Nu är det en annan femma och det känns nästan som en S-klass invändigt. Mätarna har blivit helt digitala och har likt infotainmentsystemet en display på 12,3 tum. Skärmarna sköter GPS, media och bekvämligheter på ett enkelt sätt, något förvånande är avsaknaden av touch-funktion. Styrningen sker uteslutande via kontrollen på mittkonsolen eller på ratten och dess touchkänsliga reglage.

G500 är instegsversionen om man vill ha en bensinmotor och har en V8:a på 422 hk, vilket tar bilen 0-100 km/h på 5,9 sek. Bilen är långt ifrån optimal sett till aerodynamikens lagar, som inte bara bidrar till ökad förbrukning utan även vindljud. Men det är något som Mercedes har insett och gjort dörrarna både tjockare och mer isolerade. Den största förbättringen rent körmässigt är dock inte ljudnivån, utan bytet från en fast- till en multilänk-framaxel som gör att G-klassen upplevs betydligt mindre orolig i hög fart.

Bokstaven G står för ordet geländewagen som på svenska översätts till terrängfordon. Även om dessa bilar framförallt återfinns på svindyra adresser runt om i världen så finns det terränggående arvet kvar. Tre låsbara diffspärrar, 24 cm i markfrigång och ett vaddjup på 70 cm garanterar framkomst i princip överallt. Sammanfattningsvis kan det tyckas svårt att förstå det attraktiva med en G-klass, fram tills man själv sitter i den. Mötet mellan lyx och råhet får barnet inombords att vilja slå sönder sparbössan.

Mercedes-Benz G500

  • Motor: V8 bensin
  • Växellåda: Niostegad automat.
  • Hästkrafter: 422 hk.
  • Drivhjul: Fyrhjulsdrift.
  • 0-100 km/h: 5,9 sek
  • Bränsleförbrukning bl. körning: 12,3 l/100 km
  • Pris från: 1 099 000 sek
  • Rival: Range Rover pris från 1062 900 kr

Senaste artiklar