Hur mycket kommer din elbil kosta?

Hur mycket kommer din elbil kosta?

Köpa bil
Lästid 6 min
Fabian Muñoz Humeres
Fabian Muñoz Humeres
Publicerad fredag 14 januari 2022
Hur mycket kommer din elbil kosta?

Elbilar har på senare år snabbt tagit steget från att vara en nischprodukt till att mer ta över bilmarknaden. Men även om vi går mot en tydlig trend till mötes tvekar många fortfarande att byta till laddbart. En stor anledning är att många svenskar har uppfattningen att elbilar är dyra. Är det verkligen så? Hur mycket kostar en elbil egentligen? Wayke reder ut alla frågetecken!

Vad landar den totala elbilskostnaden på?

Ett vanligt påstående som vi måste ta itu med är “att köpa en elbil innebär en investering som jag aldrig kommer ha råd med!”. Om du enbart använder Tesla som måttstock då kan det finnas en sanning i påståendet. Men i dagsläget finns det flera aktörer som har lanserat riktigt prisvärda och billiga elbilar där inköpspriset i Sverige idag börjar på under 300 000 kronor. Det ska även tilläggas att du får tillbaka 70 000 kronor i det statliga Bonus-Malussystemet, vilket gör det förmånligt att satsa på en sprillans ny elbil.

Att enbart utgå från bilens inköpspris när du kalkylerar vad den totala elbilskostnaden kommer landa på är missvisande. Det finns en rad olika faktorer som avgör vad prislappen hamnar på i slutändan. Faktorer som bränslekostnad, fordonsskatt, servicekostnader och värdeminskning ska finnas med i kalkylen. Så sammanfattningsvis, det är olika kringkostnader och bilens inköpspris minus restvärdet som avgör den totala kostnaden för din elbil.

En forskning från Kungliga Tekniska Högskolan pekar på att det redan nu, sett till totalkostnaden, är billigare att äga och köra en elbil om man tittar över tre år och kör 1 500 mil per år.

Driftskostnaderna är låga för en elbil

Driftkostnader i sin helhet för en elbil är lägre än för ett fordon med förbränningsmotor. Skillnaden i kostnad syns mest när det gäller:

  1. Förbrukning. Det är mycket billigare att köra el än bensin eller diesel.
  2. Fordonsskatten. Fordonsskatten är betydligt billigare då den ligger på endast 360 kronor per år för elbilar, vilket är det lägsta en bil kan ha i Sverige. Det är mindre än för fordon med förbränningsmotor då fordonsskatten beräknas utifrån koldioxidutsläpp.
  3. Underhåll. En elbil har färre rörliga delar än en bensin- eller dieselbil, vilket sänker service- och underhållskostnaderna. Till exempel, på en elbil behöver du inte byta olja eller kamrem och slitaget på motor och växellåda är mindre på en laddbar bil.

Bra andrahandsvärde på elbilar

På begagnatmarknaden är det framförallt exklusiva elbilar som håller andrahandsvärdet bäst. Men det stora intresset för laddningsbara bilar och en allt större miljömedvetenhet gör att även “normala” elbilar inte sjunker nämnvärt i värde över tid. Efter tre år har elbilar kvar runt 60-70 procent av nybilsvärdet. En fossildriven bil däremot brukar tappa 50-60 procent av sitt värde under samma tidsperiod. Tittar man exempelvis på privatleasing ser man att bilföretag räknar med att få bra betalt för just elbilar när leasingperioden tar slut.

Vad kostar det att ladda sin elbil hemma respektive på laddstation?

Uppskattningsvis drar en elbil ungefär två kilowattimmar per mil. Kostnaden för att ladda en elbil skiljer från vilken typ av laddning du väljer att göra. Laddar du hemma via en laddbox kostar det mindre och även här skiljer sig kostnaden beroende på vilken elleverantör du använder. Man brukar säga att man betalar runt 2-2,50 kronor per mil om du väljer att ladda hemma via en laddbox. På en laddstation kostar det runt sex kronor per mil. Oavsett om du laddar hemma eller på en laddstation blir det billigare än om du jämför en bil som går på diesel eller bensin, som kostar i genomsnitt 7-15 kronor per mil.

Ett varningens finger, du ska inte använda ett vägguttag när du laddar din elbil. Vägguttag är inte menade för höga strömmar under en längre period, vilket innebär att det finns en stor brandrisk. Investera istället i en laddbox.

Fördelar med att installera en laddbox hemma:

  • Du får statligt bidrag för din laddbox. Köp en laddbox och ta vara på det statliga bidraget som täcker 50 procent för både hårdvaran och installationen. En laddbox går på 8-15 000 kronor plus arbetskostnad för elektrikern, men med bidraget kommer du billigt undan.
  • Det går snabbare att ladda. Hur ofta du behöver ladda din elbil beror mycket på ditt körmönster och bilmodellens räckvidd. Med vanlig hushållsel tar det ungefär 8-12 timmar att ladda ett elbilsbatteri. Men med högre strömstyrka tar det enbart cirka 20 minuter. Med en laddbox får du hög strömstyrka. Detta gör att du kan ladda med högre effekt och därmed går det snabbare att ladda. Det blir alltså enklare att få ihop vardagspusslet.
  • Det är tryggare att ladda med en laddbox. Laddboxen kommunicerar med bilen och ser till att elen bara är igång om anslutningen är korrekt.
  • En smart laddbox visar hur mycket av din elförbrukning som går till elbilen respektive hushållet. Detta är viktigt för att Om det inte går att se hur mycket av elen som går till din elbil kan det påverka energideklarationen och i förlängningen sänka värdet på din fastighet när det väl blir dags för försäljning.

Tips för att hålla elkostnaderna nere på din elbil:

  • Se till att batteriet är varmt när du kör. Parkera därför inomhus, speciellt under höst- och vintersäsongerna. Du kan även investera i en parkeringsvärmare som förvärmer bilens motor så den är varm och isfri, vilket i sin tur förlänger räckvidden.
  • Kör energisnålt genom att undvika kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar
  • Ladda din elbil hemma på natten för då är efterfrågan på el lägre och därmed även priserna.
  • Din bil förbrukar mindre energi med välpumpade däck och rätt tryck.

Vart hittar du en laddstation?

Du kan ladda din elbil på alla offentliga platser som har en laddstation. Det blir allt mer vanligt att se laddstationer på stormarknader eller gallerior. Det finns flera appar som du kan ladda ner på din smartphone som visar vart du kan hitta närmaste och bästa rutten till en laddstation, samt om pris och betallösningar för respektive laddplats. Idag finns det runt 13 449 publika laddpunkter i Sverige. De flesta går att hitta i storstäder men det blir allt vanligare att se laddstationer även ute på landet. Det finns många frågor kring laddning av elbilar, men det många inte vet är att laddstationer expanderar kraftigt runtom i Sverige och elleverantörer investerar kraftigt för att etablera snabbladdningsstationer längs med motorvägarna. Ett stort antal rastställen kommer att erbjuda laddstationer inom en snar framtid.

Hur betalar du vid offentliga laddstationer?

Det är smidigt och enkelt att betala när du använder en offentlig laddstation. Du kan betala på tre olika sätt:

  1. Genom en app
  2. Ett laddkort eller laddbricka
  3. Kreditkort

Du debiteras på olika sätt beroende på laddstationens uppbyggnad. Antingen debiteras du utifrån hur lång tid laddningen tar eller utifrån den mängd energi du laddat.

Skillnader mellan laddhybrider och elbilar

Laddhybrid eller elbil; vilken modell ska du välja? Många frågar sig om det kanske är mer värt att investera i en laddhybrid (även kallad plug-in-hybrid) istället för en elbil, då steget att gå från ett fossildrivet fordon till hybrid inte är lika stort. Visst, med en laddhybrid kan du köra på ren el men batteriet räcker inte lika långt som i renodlade elbilar. Räckvidden på el för en laddhybrid är sällan längre än 5-10 mil, medan flera elbilsmodeller har upp till 50-60 mils räckvidd, vissa ännu längre. Lägg även till att laddhybrider går även på bensin eller diesel, vilket gör att förbrukningen för en laddhybrid är dyrare till skillnad från en elbil. Även här är en elbils driftkostnader billigare jämfört med en laddhybrid.

Exempel på kostnader (Beräknat på 2 kr/kWh) med en laddbox för en laddhybrid respektive en elbil:

  • Laddhybrid 10 kWh kostar 15 kronor fulladdad
  • Liten elbil 33 kWh kostar 49,95 kronor fulladdad
  • Mellanstor elbil 64 kWh kostar 128 kronor fulladdad
  • Stor elbil 100 kWh kostar 200 kronor fulladdad

Sammanfattningsvis

Viktigast är att inte stirra dig blind på inköpspriset för att avgöra om det är billigare att äga en elbil jämfört med en bensin-, diesel- eller hybridbil. Det är helhetskostnaden som avgör i slutändan hur mycket pengar du kommer att spendera på din nya elbil. Det starka andrahandsvärdet, låga driftkostnader och förmånliga bidrag gör att prislappen i slutändan inte skiljer sig markant i jämförelse med en fossildriven bil.

Fabian Muñoz Humeres
Fabian Muñoz Humeres
Uppdaterad fredag 22 december 2023
Publicerad fredag 14 januari 2022

Relaterade fordon

Laddar...

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil