10 knep som får din bil såld snabbare – till rätt pris

10 knep som får din bil såld snabbare – till rätt pris

Sälja bil
Lästid 5 min
Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport
Publicerad lördag 14 oktober 2017
10 knep som får din bil såld snabbare – till rätt pris

Bilhandlaren har gett dig ett skambud på inbytesbilen och du vet att en privatannons skulle ge mer betalt. Här är tipsen du inte kan vara utan – för att sälja snabbt och till rätt pris.

 • Att sälja bilen privat brukar ge mer än att lämna in den som inbyte till en bilhandlare. Men det gäller att vara förberedd.
 • Tänk igenom alla steg i försäljningen och gör en lista på det som ska utföras.
 • Var en aktiv säljare, svara direkt på frågor. Var ärlig när det gäller skicket på bilen.

När en bilhandlare ska ta hand om en inbytesbil är det alltid förenat med kostnader, och en del risker. För att gardera sig mot dessa får du ofta ett lågt inbytespris för din begagnade bil, sannolikt betydligt lägre än du tänkt dig. Alternativet är då att sälja bilen via en privatannons på någon av de populära sajterna. Men det gäller att tänka rätt för att kunna genomföra en smidig affär. Om du gör fel upplevs kanske din bil som mindre intressant och förblir osåld under lång tid. Men gör du rätt kan den bli såld samma dag som annonsen sätts in! Nedan har vi listat tio tips som du bör tänka igenom för att du ska göra en riktigt bra annons. Rätt utformad annons ökar chansen för att din bil blir såld snabbt och till rätt pris.

Alla dokument Se till att förbereda alla dokument innan försäljningen. Spara besiktningsprotokoll, som förutom skicket på bilen också visar mätarställningen (vilket visar att du inte fuskat med miltalet). Gamla fakturor visar vilka reparationer som gjorts. Ifylld servicebok är allra viktigast, den måste finnas med.

 1. Gör en lista med de åtgärder som ska utföras innan bilen är helt klar för försäljning. Det är mycket som snurrar i skallen när man ska sälja en bil på egen hand och då underlättar det med en ”to do list” där allting finns med. Samla ihop alla dokument som servicebok, besiktningsprotokoll, kvitton från reparationer, registreringsbevis, med mera. Sätt inte in annonsen förrän du är klar med allt på listan.

 2. Ta bra bilder på bilen. Snygga foton kan vara helt avgörande när en presumtiv bilköpare väljer mellan din bil och de andra som också annonseras ut. Ska du exempelvis sälja en Volvo V70 på en av de stora annonssajterna konkurrerar du med flera tusen andra V70 som också är till salu. Det gäller att sticka ut, vilket du bland annat gör med bra bilder på bilen.

 3. Gör bilen riktigt snygg inför försäljningen. Du kan göra det själv om du är kunnig, men i de flesta fall rekommenderas att en bilrekondare gör jobbet. Det kostar några tusenlappar, men spar dig många timmar och bilen blir så oerhört mycket snyggare. En lackpolering kan få bilen att se ut som ny igen. Tänk också på om det är något slitet eller skadat som behöver bytas ut. En ny vindruta kan till exempel göra mycket för helhetsintrycket, jämfört med en gammal och repig.

 4. Skriv en bra annonstext. Skriv i ett ordbehandlingsprogram, då ser du eventuella stavfel. Felstavningar ser oseriöst ut. Var informativ och ärlig, det lönar sig alltid. Skriv ner allt som är intressant, beskriv bilens egenskaper eftersom inte alla är bilköpare har detaljerade kunskaper. Skriver du ”rymlig och lättlastad” finns det förmodligen någon som värdesätter just det, eller kanske använder de sökorden. Tveka inte att vara rolig, om du har den förmågan. Annonser med humor blir uppskattade och även här handlar det om att sticka ut i mängden.

 5. Svara snabbt på frågor som du får via telefon, mail och sms. Var en aktiv säljare, är du inte snabb finns risken att intresset flyttas över på en annan bil. Rena skambud – där ditt pris kanske halveras – behöver du inte svara på, de skickas ut som ”skräppost” till tusentals annonsörer. Mail som skrivs på engelska är tyvärr ofta bedrägeriförsök, även om det förstås finns undantag.

Registreringsbevis Registreringsbevis behövs för att genomföra ägarbytet. Se till att dessa dokument finns, eller använd Transportstyrelsens app. En fördel med appen är att den kontrollerar personnummer och adress på köparen, endast “riktiga” personer accepteras som ny ägare.

 1. Kontrollera var ungefär ditt bilpris hamnar i förhållande till andra, motsvarande bilar på annonssajten. Försök göra en realistisk bedömning vilket pris du borde kunna få ut. Om du lägger ditt eget pris i den övre delen av skalan kan det dröja länge innan du bilen såld, ligger du i den lägre delen ökar chanserna för att få till en snabb affär.

 2. Låt köparen pruta. Vissa köpare tycker det är vansinnigt roligt att pruta, slå av några tusenlappar på priset så får du bilen såld. Bättre det än att vänta flera veckor för att möjligtvis få lite mer betalt. Men låt inte köparen pruta allt för mycket om annonsen är färsk, då kan du avvakta och hoppas att det är fler som blir intresserade.

 3. Fundera igenom i förväg hur pengarna ska överföras från köparen till dig. Om någon vill genomföra en snabb affär är det bra om du redan på förhand känner till alternativen och förberett dig. Enklaste sättet att överföra pengarna är om ni har samma bank, då syns överföringen blixtsnabbt. Samma sak gäller Swish, där man tillfälligt kan (i de flesta fall) öka maxbeloppet för exempelvis en bilaffär. Postväxel är också säkert, men ska göras på ett bankkontor som kan bekräfta att det finns täckning. Privata checkar bör man undvika, liksom PayPal och ”delbetalning”. Att betala bilen kontant lämpar sig bara för mindre belopp. Har man olika bank kan en överföring dröja ett dygn innan den syns på säljarens konto. Då gäller det att ha is i magen och vänta med ägarbytet och överlämningen. Lämna aldrig ifrån dig bilen utan att först fått fullt betalt!

 4. Gör redan från början en planerad prissänkning. En del bilköpare blir bara attraherade av bilar som har ett kraftigt sänkt pris, jämfört med utgångspriset. Sätt in annonsen med ett för högt pris, vänta en vecka (ingen lär ringa och är någon mot förmodan intresserad är det du som vinner mest) och sänk sedan priset kraftigt.

 5. Använd de fördelar och produkter som erbjuds på annonssajterna. Vissa sajter har möjlighet till större eller fler bilder, vilket i sammanhanget är en försumbar merkostnad som gör att din annons syns oftare och bättre. Finansiering och försäkring är också något som erbjuds ibland, vilket kan underlätta försäljningen.

Swish mobil 1600p Fundera igenom hur överföringen av pengar ska gå till, innan försäljningen. Släpp aldrig iväg bilen utan att först ha fått fullt betalt. Swish kan vara en smidig betalningsmetod men oftast behöver man höja maxbeloppet för att kunna överföra tillräckligt med pengar. Kontrollera med banken vad som gäller. Acceptera aldrig privata checkar, utan att först lösa in dem på ett bankkontor där man kan kontrollera äktheten.

Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport
Uppdaterad onsdag 22 november 2023
Publicerad lördag 14 oktober 2017

Relaterade fordon

Laddar...

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil