Är din begagnade bil värd mer än du tror?

Är din begagnade bil värd mer än du tror?

Sälja bil
Lästid 2 min
Wayke
Wayke
Publicerad onsdag 1 september 2021
Är din begagnade bil värd mer än du tror?

Har du en Renault Clio Grandtour eller en MINI Cooper Clubman i garaget? Eller kanske rent av en Volkswagen Passat GTE SportsCombi? Då kan du skatta dig lycklig – det kan vara så att den bil du varje dag tar till jobbet utan ens att tänka på det i själva verket är en eftertraktad dyrgrip.

Bilmodellerna som syns på begagnatmarknaden blir allt färre – utbudet minskat med närmre 30 procent. Vill du köpa en Volvo V60 eller Volkswagen Golf är det inga problem, men är det en MINI Cooper Clubman eller en Renault Clio Grandtour som står på din önskelista, blir det svårare – och förmodligen också dyrare.

-Generellt sett har utbudet av begagnade bilar minskat under den senaste tiden, och vissa modeller har försvunnit fortare än andra, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

Om du har någon av ovan nämnda bilmodeller - eller en av de som finns i listan nedan - i ditt garage, är de läge att gratulera – prislappen på dessa bilar har ökat och Martin Fransson på Wayke säger att han inte bli förvånad om de blir ännu dyrare:

-Många bilägare sitter på riktiga rariteter trots att det är modeller som man ser överallt längs vägarna. I takt med att efterfrågan på dessa modeller ökat, har priserna också stigit. Jag skulle som sagt inte bli förvånad om vi får se ännu högre priser på dessa bilar framöver.

Så, om du då har en Volkswagen Passsat GTE SportsCombi och går i säljtankar – är det då värt att vänta på att priserna ska stiga ännu mer, eller hur ska du agera?

-Utbudet framöver kan såklart komma att ändras, så att det är svårt att säga huruvida det är värt att vänta eller inte. Funderar du på att sälja och har en eftertraktad bilmodell skulle jag råda dig att slå till och smida medan järnet är varmt. Det är också bra att vara medveten om att köparen sannolikt inte har så många andra bilar att välja på - kolla upp utbudet i den aktuella regionen och vänta tills du hittar en köpare som har bestämt sig för just den bilmodell du säljer. På så vis kan du förmodligen få många tusenlappar bättre betalt, säger Martin Fransson.

Detta är bilarna som minskat mest procentuellt sett i begagnatutbudet – och alltså ökat mest i pris:

  1. Volkswagen Passat GTE SportsCombi
  2. MINI Cooper Clubman
  3. Toyota Hilux Double Cab
  4. Audi A4 40 TDI quattro Avant
  5. Audi A6 40 TDI quattro Avant
  6. Renault Clio Grandtour
  7. Audi A1 Sportback 30 TFSI
  8. BMW 530i xDrive Touring
  9. BMW X3 xDrive20i
  10. Audi A3 35 TFSI Sportback
Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 3 november 2021
Publicerad onsdag 1 september 2021

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil