Begagnatmarknaden för bilar är hetare än någonsin - vilka är de mest sålda modellerna?

Begagnatmarknaden för bilar är hetare än någonsin - vilka är de mest sålda modellerna?

Sälja bil
Lästid 2 min
Wayke
Wayke
Publicerad tisdag 17 augusti 2021
Begagnatmarknaden för bilar är hetare än någonsin - vilka är de mest sålda modellerna?

Just nu är det guldläge att sälja sin bil. Begagnatmarknaden är hetare än någonsin! Enligt färska siffror från Wayke tar det i snitt 12 dagar att sälja sin bil i dagsläget i Sverige. Detta är nästan dubbelt så fort jämfört med i Juni 2020 då det i snitt tog 23 dagar innan en begagnad bil hittade en ny ägare.

Efterfrågan på begagnade bilar har ökat markant

Vad beror det på att efterfrågan på begagnade bilar har ökat markant? En anledning är att många svenskar väljer att hemestra under den rådande pandemin, och till följd av detta har efterfrågan av begagnade bilar ökat.

Även de nya skattereglerna har haft stor effekt på konsumentbeteendet. Nya villkor för tjänstebilar och justeringar i bonus-malus systemet, som genomfördes tidigare i år, berör ännu inte äldre bilar. Fordon som tagits i trafik för första gången före den första juli 2018 får inte höjd fordonsskatt. Inte heller fordon som är av fordonsår 2017 eller tidigare påverkas. Detta har bidragit till att efterfrågan efter begagnade bilar har skjutit i höjden. Hos Wayke har snittpriset för en begagnad bil ökat med 8 procent jämfört med förra året.

Det är framför allt bensin- och dieselbilar som är extra eftertraktade. Utbudet har krympt rejält, med 18 procent för diesel- och 8 procent för bensinbilar jämfört med förra året. Det minskade utbudet bidrar till att bilarna säljs allt fortare och till ett allt högre pris.

“Det är en kombination av många saker som gör att begagnatmarknaden är glödhet just nu. Pandemin tillsammans med nya skatteregler som bonus-malus och högre skatt på tjänstebilar gör att fler än någonsin letar begagnade bilar vilket gjort att utbudet sjunkit rejält och då stiger priserna,säger Martin Fransson, vd på Wayke.

Funderar du på att sälja din bil? Då är det utan tvekan dags att göra slag i saken! Just nu är det ett ypperligt läge att sälja sin gamla pärla snabbt och göra en bra affär.

begagnad-bil

Här är snabbast säljande bilmodellerna på begagnatmarknaden:

  1. Skoda Kodiaq
  2. Volvo V50
  3. Volkswagen Polo
  4. Volvo XC70
  5. Volkswagen Amarok
  6. Volvo V70
  7. Toyota Yaris
  8. Renault Clio
  9. Volkswagen Golf
  10. Audi A3
Wayke
Wayke
Uppdaterad tisdag 17 augusti 2021
Publicerad tisdag 17 augusti 2021

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil