Sälja bil till bilhandlare eller göra det själv?

Sälja bil till bilhandlare eller göra det själv?

Sälja bil
Lästid 3 min
Wayke
Wayke
Publicerad fredag 16 juni 2023
Sälja bil till bilhandlare eller göra det själv?

Att sälja bilen kan ofta vara en nervpirrande upplevelse, och det är svårt att hålla koll på alla detaljer som man bör ha i åtanke innan försäljningen går igenom. På grund av detta frågar sig många:

Är det bättre att sälja en begagnad bil till en bilhandlare eller på egen hand?

Fördelar med att sälja bil till bilhandlare:

1) Det är bekvämt

Om du ogillar att hålla på med annonsering, köpbrev – och dessutom vill slippa ”däcksparkare”, alltså potentiella köpare som dyker upp hos dig och vill pruta ner priset – så är det en bilhandlare du ska gå till. Ni förhandlar fram ett pris, skriver under kontrakten, och sedan är försäljningen avklarad.

2) Bra om du samtidigt ska köpa en ny bil

Bilhandlaren kan vara villig att ge dig ett bättre pris på din begagnade bil om denne vet att du kommer att köpa en ny bil i samma bilhall. Dessutom slipper du åka omkring och jaga en passande modell utan kan göra bytet snabbt och smidigt.

3) Ingen risk att råka ut för bedrägeri

Alla betalningar sker i princip riskfritt när du handlar hos en auktoriserad återförsäljare, så om du oroar dig för bedragare så är en bilhandlare rätt väg att gå.

en vit bil står parkerad utomhus

Nackdelar med att sälja bil till bilhandlare:

1. Du kan få ut mindre pengar för din bil

Baksidan av att försäljningen går smidigt är att du kanske får ut mindre pengar för bilen jämfört med om du säljer den själv. Detta för att bilhandlaren behöver en marginal mellan inköpspriset och deras tänkbara försäljningspris.

2. Äldre bilar är inte särskilt intressanta

Bilhandlaren måste ge två års reklamationsrätt på bilar, så därför är inte så många intresserade av att sälja en gammal bil som har gått långt. Är det dessutom en del småfel på bilen så anser många att den inte är värd besväret.

Att sälja din bil till en bilfirma ger dig större trygghet!

För den som gillar trygghet och snabba, smidiga affärer är det alltså fördelaktigt att sälja bilen till en bilhandlare. Men för den som potentiellt vill ha en större summa pengar i utbyte mot mer administration – och en viss förhöjd risk för bedragare – är alternativet att försöka sälja bilen på egen hand. Det gäller också ifall du säljer en äldre bil, som kanske inte är i perfekt skick.

Wayke tipsar!

Vill du trots detta sälja din bil själv och inte via en bilhandlare? Läs mer här för att få bra tips om du ska sälja bilen privat

Du kan också använda dig av Waykes tjänst Sälj till handlare så slipper du allt huvudbry och kan bara luta dig tillbaka när återförsäljaren sköter allt pappersarbete.

Ska du sälja en bil från ett dödsbo? Kom ihåg att bouppteckningen ska vara genomförd innan du kan ta kontakt med en bilhandlare eller försöka sälja bilen själv.

Är din bil avställd? Det här måste du veta då!

Det finns olika anledningar till varför en person väljer att ställa av sin bil. Bilen kanske är trasig, eller så används den inte. Genom att ställa av bilen slipper du betala fordonsskatt eller trafikförsäkring, vilket kan spara dig tusenlappar på ett år.

Men problemet uppstår när du vill sälja bilen. Eftersom den är avställd kan en spekulant inte provköra den, och många väljer därför bort att köpa en avställd bil. Då blir det svårt att få bilen såld via traditionella säljsidor.

Därför är det bra att ställa på en bil igen om tanken är att sälja den vidare. Om än bara för en dag.

Tänk dock på att bilskatten ofta betalas ett år i förväg. Om du har en bil avställd så betalas skatten tillbaka till dig för tiden då bilen har varit avställd. Men om du genomför ett ägarbyte får istället den nya ägaren tillbaka skatten för tiden då bilen har varit avställd.

Wayke
Wayke
Uppdaterad måndag 22 januari 2024
Publicerad fredag 16 juni 2023

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil