Provkörning - Ford Fiesta

Hitta din Fiesta här.

Fiesta är en småbil som i olika generationer har tillverkats sedan 1976. Det är en av Fords mest framgångsrika modeller och har sålts i mer än 16 miljoner exemplar. Fiesta som nu kommer i sin sjunde generation fick under utvecklingen arbetsnamnet bobcat, men när produktionen kom att hamna i Valencia landade namnet till slut på det spanska ordet för fest.

Fiesta har över åren växt och är nu över fyra meter lång. Det har resulterat i mer plats för benen i bak och åtta liter större bagageutrymme. Bilen erbjuds med bakdörrar och utan, men om man ser till trenden i bilvärlden kommer det förstnämnda alternativt sälja bäst. Designmässigt har Ford lyckats bra och den ser snygg ut från alla vinklar.

Fiesta har länge lovordats för sina bra köregenskaper och det är inget undantag för den senaste generationen. Trots att motorn endast producerar 100 hk har den tillräckligt med pigghet för att erbjuda mycket körglädje på lite krokiga småvägar. Den sex-växlade manuella lådan har en behaglig tyngd och upplevs inte alls sladdrig. Fiestan finns med automatlåda men det erbjuds endast till bensinmotorn som har 100 hk.

Det har även skett en stor förändring invändigt. Den tidigare generationen upplevdes lite ogenomtänkt och Ford har nu fått till ett upplägg som känns väldigt användarvänligt. Den nya Infotainment-skärmen har medfört en reducering av knappar vilket gett mittkonsolen ett renare utseende. Lite intresset är att ratten är speciellt framtagen för att motstå sol och handkräm, vilket kan vara bra i Sverige där handkräm är behövligt under vinterhalvåret. Sammanfattningsvis har Ford lyckats uppdatera receptet utan att förändra ingrediensen som gör bilen så speciell.

Ford Fiesta

  • Motor: 1,0 liter, 3-cyl
  • Växellåda: 6-växlad manuell.
  • Hästkrafter: 100 hk.
  • Drivhjul: Framhjulsdrift.
  • Bränsleförbrukning bl. körning: 4.3 liter/100 km
  • Pris från: 155 800 kr
  • Rival: Volkswagen Polo pris från 149 900 kr

Senaste artiklar