Provkörning - Kia Niro Plug-In Hybrid

Hitta din här.

Kia Niro visades för första gången upp i sin produktionsform 2016 men då som traditionell hybrid. Sedan dess har det kommit en plug-in version och inom kort kommer även marknaden få ta del av en helt eldriven Niro. Den sydkoreanska tillverkaren har valt att gå mot vad man skulle kunna kalla en återhållsam design för att vara en hybrid och istället gått mot det marknaden mer och mer efter frågar - en SUV-aktig design.

Designen invändigt är likt utsidan konservativ för att vara en hybrid men erbjuder mycket standardutrustning som bland annat adaptiv farthållare, rattvärme, autobroms för fotgängare och filövervakningssystem. Även om exempelvis navigationen kostar extra har den en pekskärm som är kompatibel med Apple Carplay/Android Auto och låter mobilen agera GPS på ett bra och kostnadseffektivt sätt.

Bilen kan ta sig upp till 58 km bara på el. Drivlinan består av en 4-cylindrig motor på 1,6 liter samt en elmotor som producerar 60 hk. Förbrukning vid blandad körning är 0,13 liter per mil och erbjuds med en 6-växlad dubbelkopplingslåda. På vägen känns bilen stabil och styrningen har en skön tyngd, dock upplevs bromsarna ibland lite vaga. I sin helhet är bilen väldigt bekväm och fungerar utmärkt som pendlingsbil, särskilt om distansen är inom den elektriska räckvidden.

Sammanfattningsvis är bilen ett väldigt rationellt val baserat på bilens pris och faktumet att man kan ta sig nästan på 6 mil enbart på el. Det gör att många vardagsärenden går att göra helt fossilfritt, vilket inte bara är bra för samvetet utan även plånboken. Att bilen dessutom kommer med 7-års nybilsgaranti gör inte det heller direkt svårare att sova om nätterna även om det inte kanske är det "roligaste" alternativet på marknaden.

Kia Niro PHEV

  • Motor: 1.6 l, 4-cyl bensin + elmotor.
  • Växellåda: 6-stegad automat.
  • Hästkrafter: 141 hk.
  • Drivhjul: framhjulsdrift.
  • 0-100 km/h: 10,8 sek
  • Bränsleförbrukning bl. körning: 1,3 l/100 km
  • Pris från: 304 900 kr sek
  • Rival: Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid pris från 344 900 kr

Senaste artiklar