Provkörning - Mercedes B-klass

Hitta din här.

Mercedes B-klass – en bil som spontant känns lite underlig med sin speciella tolkning av begreppet halvkombi. Kort förklarat är bilen högre och har en mer boxig form, men erbjuder annars mycket som syskonet A-klass gör. Skillnaden ligger i att den upplevs och är mer rymlig, vilket i sin tur gör den lite mer last- och passagerarvänlig. Men som bekant brukar en högre profil komma att påverka köregenskaperna negativt. Frågan blir alltså om de praktiska fördelarna kompenserar för den negativa påverkaren på designen och bilens köregenskaper.

Eftersom interiören påminner mycket om tidigare nämnda Mercedes A-klass, kan den inte anses vara annat än utmärkt. Mercedes har satt ribban på en ny nivå när det kommer till halvkombis och den har numera samma höga finish som E-klass. Men på enstaka ställen finns plast som inte håller samma nivå som resten av interiören. Infotainmentsystemet MBUX är i dagsläget bland det bästa på marknaden. Gränssnittet, användarvänlighet, funktion samt kombinationen av touch och analoga knappar gör den svårslagen. Rekommenderat är att uppgradera skärmarna för att optimera upplevelsen.

Bilens komfort för passagerare må vara hög, men det kan inte sägas om körupplevelsen. B-klassens höjd får den att upplevas svajig och inbjuder inte till underhållande körning. Den lämpar sig bäst i stadsmiljö där den korta svängradien och goda sikten gör den trevlig ratta runt. Framförallt eftersom bilen är så trevlig invändigt blir vardagliga irritationsmoment som köbildning och jakt efter parkeringsplats något mer tolererbara och behagliga. Ett bagageutrymme på 445 liter och tredelat baksäte ger goda möjligheter för att klara av storhandlingar och eventuella IKEA-besök.

Sammanfattningsvis är B-klassen ett väldigt bra alternativt i klassen den spelar - alltså höga halvkombis. Skon klämmer just i valet mellan en vanlig halvkombi och det en B-klass är. Många kommer nog föredra en snyggare och roligare A-klass istället. Men personer som väljer en B-klass gör nog det just det för speciella den erbjuder och är redo att uppoffra fördelarna med en traditionell halvkombi. Det sagt kommer personer införstådda i bilens brister och fördelar inte få en negativ överraskning – utan snarare en positiv sådan. Bortsett från när man ser prislappen…

Bra

+ Rymlig och smidig stadsbil

+ Exklusiv känsla

+ Stort bagageutrymme för en halvkombi

Mindre bra

- Designen

- Dyr

- A-klass lockar mer

Mercedes B-klass 220d

  • Motor: 4-cyl diesel
  • Växellåda: 8-stegad automat.
  • Hästkrafter: 190 hk.
  • Drivhjul: framhjulsdrift.
  • 0-100 km/h: 7,2 sek
  • Bränsleförbrukning bl. körning: 0,55 l/10 km
  • Pris från: 256 900 kr
  • Rival: BMW 2-serie Active Tourer från 244 500 kr

Senaste artiklar