Provkörning - Skoda Octavia RS

Hitta din här.

Skoda har länge varit duktiga när det kommer till innovativa och praktiska lösningar. Det är något som har lett till att varumärket i princip blivit synonymt med förnuftighet. Att kombinera det precis nämnda ordet med körglädje är dock inte lätt, utan något som tidigare endast bemästrats av ett fåtal tillverkare som BMW, Audi och Volkswagen mm. Men vi börjar se ett skifte i bilvärlden där fler utmanare vågar testa sina vingar och det gäller även Skoda med deras Octavia RS

Octavia är den tjeckiska tillverkarens näst största bil om man bortser från suv-modellerna. Den finns tillgänglig som halvkombi/sportback och kombi, vilket även är fallet med RS-versionen. Octavia RS erbjuder inte bara en större motor som producerar 245 hk utan även utökad standardutrustning som Sportstolar med alcantara-klädsel, sportchassi, 19-tums aluminiumfälgar, Drive Mode-selection och LED-lampor. Tillbehören ger RS-versionen ett mer modernt och sportigt intryck.

Även om inte 245 hk låter extremt i en bil av Octavias storlek ger den kvicka 4-cylindriga motorn bra respons och tillräckligt med fart för att det ska bli en aktiv och rolig körupplevelse. Styrningen känns precis och trots bilens storlek är den enkel att placera in i kurvorna. För att ytterligare förstärka den sportiga känslan erbjuder Skoda paddlar till DSG-dubbelkopplingslådan om man inte väljer det manuella alternativet.

Om man ser till Octavia RS pris blir man förbluffad av hur Skoda har lyckats få till en så pass hög premiumkänsla på interiören. Sportstolarna är fantastiskt sköna och längre resor är minst sagt välkomna. Pluspoäng ska utdelas för stolarnas sömmar vilket ger en exklusiv känsla som normalt återfinns i betydligt dyrare bilar. Skoda lever upp till deras slogan ”simply clever” med aspekter som det gigantiska bagageutrymmet och ett vanligt 230v eluttag för baksätet. Octavia RS upplevs visserligen körmässigt inte lika sportig som rivalerna Seat Cupra st Kombi eller Golf R kombi men känns betydligt rymligare och något mer kompatibel som en allsidig familjebil.

Skoda Octavia RS

  • Motor: 2,0 liter, 4-cyl med turbo.
  • Växellåda: sexväxlad manuell låda eller sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda.
  • Hästkrafter: 245 hk.
  • Drivhjul: Framhjulsdrift.
  • Bränsleförbrukning bl. körning: 6,4 l/100 km
  • Pris från: 295.900 kr
  • Rival: Seat Leon ST Cupra Kombi pris från 307 900 kr.

Senaste artiklar