Svenskarna stukar hellre foten än gör bilaffär

Svenskarna stukar hellre foten än gör bilaffär

Sälja bil
Lästid 2 min
Wayke
Wayke
Publicerad torsdag 12 november 2020
Svenskarna stukar hellre foten än gör bilaffär

Tar det emot att behöva ge dig ut på begagnatmarknaden för att sälja din bil? Då är du i gott sällskap. Bilaffärer är något av det värsta svensken vet – inte minst när det gäller begagnade bilar.

En studie som Wayke gjort tillsammans med Sifo där över 1000 svenskar svarat på frågorom bilaffären, visar att många tycker att det är så pass jobbigt att de hellre deklarerar, storhandlar eller till och med stukar foten än att ta itu med bilaffären. Även att boka resor och söka jobb är för många mindre jobbigt och påfrestande än att sälja den bil som står i garaget och inte längre används. Att man själv, eller någon i familjen, drabbas av kräksjuka upplevdes dock som något jobbigare – men skillnaden är marginell. Hur kommer det sig att vi tycker att det är så passjobbigt?

-Vi vet sedan innan att folk tycker bilköp- och sälj är jobbigt, men att många hellre stukar foten är ju smått absurt. Enligt studien är det man främst är orolig över när det gäller privat bilförsäljning att bli kontaktad avpotentiella oseriösa spekulanter som vill pruta och komma med skambud, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

Att köpa en begagnad bil privat upplevdes som något mindre jobbigt, meninte mycket mindre. Det som många angav som jobbigt vid privat bilköp var att inte kunna lita på säljaren och att bli undanhållen information. Dock upplevdes det som betydligt mindre jobbigt att köpa en bil via en handlare eller en återförsäljare. Fler kvinnor än män uppgav att de oroade sig för bilaffären, men det finns ingen större skillnad mellan åldersgrupper. Studien visar också att bilförsäljare är den yrkesgrupp vi har minst förtroende för, tillsammans med politiker.

-Det är såklart tråkigt att höra att så många är så pass negativt inställda till att köpa eller sälja en begagnad bil. Men det visar också att behovet aven tjänst som gör det hela lättare och säkrare är stort. Vi kommer att fortsätta att utveckla våra tjänster så att det ska bli både enklare, roligare och tryggare att göra affärer med begagnade bilar, säger Martin Fransson på Wayke.

Förhoppningsvis innebär detta att de personer som står inför en bilaffär hellre väljer att sälja den bil som inte längre används än att stuka foten.

Detta upplever svenskarna som mindre jobbigt än att sälja en bil privat:

  • Stuka foten
  • Köpa en bil privat
  • Sälja sin bil till en handlare
  • Söka jobb online
  • Storhandla
  • Köpa bil av en handlare
  • Deklarera
  • Boka en resa online

Källa: KANTAR SIFO

Wayke
Wayke
Uppdaterad torsdag 4 mars 2021
Publicerad torsdag 12 november 2020

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil