Sveriges mest sålda sportbil

För att svara på den frågan måste vi först definiera vad en sportbil är, vilket inte är helt enkelt. Särskilt eftersom vi lever i en tid där det finns halvkombis och SUV:ar som levererar liknande prestanda vad marknadsledande sportbilar gjorde för bara några år sedan. Men för sakens skull är det värt att göra ett försök.

Första halvan av ordet ger en indikation om vad den avgränsade variabeln är (sport alltså). Tanken här blir att om en bil designas för en sportig användning i sitt grundutförande är det helt enkelt en sportbil. Ett exempel för att illustrera är Renault Megane, även om den värsta versionen (RS Trophy) har en prestanda och körupplevelse som får håren i nacken att resa sig, kan den inte hamna under sportbils-kategorin. Det finns två anledningar till det. Först och främst är det fortfarande en praktisk halvkombi och för det andra är den i sitt grundutförande bara en halvkombi med 115 hk. På samma sätt anses Subaru BRZ vara en sportbil trots sina ringa 200 hästkrafter, eftersom det är en ganska opraktisk coupé som är byggd för att köras sportigt redan från start. Se provkörningarna av båda bilarna nedan.

Vilken är då den mest sålda?

Nu när definitionen av vad en sportbil är klargjord. Kan vi konstatera att den mest sålda sportbilen i Sverige minst sagt är en ikon inom bilvärlden och har funnits sedan 1964. Ford Mustang är en bil som väcker starka känslor och erbjuder bra prestanda till ett relativt överkomligt pris, resultatet? Hela 551 nya Mustanger såldes under 2018 i Sverige. Hitta din här.

Provkörning - Renault Megane RS Trophy

Provkörning - Subaru BRZ


Senaste artiklar