Ska du köpa en bil privat? Våra tips och råd

Ska du köpa en bil privat? Våra tips och råd

Köpa bil
Lästid 4 min
Wayke
Wayke
Publicerad fredag 1 maj 2020
Ska du köpa en bil privat? Våra tips och råd

Är du på väg att köpa bil av en privatperson, utan hjälp av en auktoriserad återförsäljare? Då finns det en hel del saker du måste kolla upp innan du gör slag i saken. Här listar vi de viktigaste när det gäller att göra en bra affär.

Trotjänaren har lagt av efter många år, och du har börjat se dig om efter en ny, passande bil. På en sajt med privata annonser hittar du en tänkbar kandidat. Men att köpa en bil som privatperson, av en annan privatperson, innebär en rad riskmoment. Hur vet du att bilen är så bra som annonsen lovar?

Vad ska du tänka på när du köper en begagnad bil privat?

För att hitta rätt bil måste du göra en noggrann research för att minimera risken att åka på en blåsning. Här kommer ett par tips som alla bör känna till innan de gör ett bilköp privat:

1. Vilken modell passar just dig?

När du väljer vilken modell som passar dig bäst är det viktigt att utgå efter din vardagliga situation och specificera dina krav. Är du en trebarnsförälder som bor ute i landsbygden? Då är det inte en snabb sportbil du borde leta efter. Utan istället en komfortabel bilmodell med mycket utrymme, och som har speciella funktioner i baksätet som exempelvis bältessträckare och integrerad bilbarnstol.

Du måste även ta hänsyn till modellens representation i Sverige. Tänk på:

  • Är det svårt att få tag på reservdelar och vad ligger priserna på?
  • Vilket servicebehov har bilmodellen?
  • Vilken bilförsäkring passar och vad kostar den?
  • Vad har den för andrahandsvärde?

2. Få en klar bild av utbud och priser

När du har valt ut en modell är det dags att få en bra översikt. På säljsajter som wayke.se kan du jämföra liknande modeller snabbt och enkelt. Priset kan variera mycket på två bilar som till ytan ser snarlika ut, och ofta finns det en anledning till prissättningen. Studera så många bilannonser som möjligt online för att få en klar bild av utbud och priser. Ju fler bilannonser du granskar, desto mer lär du dig av vad du ska kontrollera. En svart bil kör på en väg

3. Provkör bilen

Efter att du har läst på och fastnat för en bil är det dags att provköra den. Vad ska du titta efter oavsett om den är ny eller begagnad? Tips är att:

  • Se till att bilens tekniska funktioner fungerar såsom lampor och AC. Om varningslampor tänds under provkörningen är bilen inte i ett bra skick.
  • Lyssna noggrant att bilens viktiga delar såsom motorn, växellådan, fjädring eller hjulupphängningen inte ger ifrån sig konstiga ljud.
  • Kontrollera kopplingen och var uppmärksam på om det är svårt att få in rätt växel eller inte.
  • Kör bilen på olika underlag och i olika hastigheter för att se hur den agerar.
  • Testa bromsarna. Om bromspedalen sjunker långsamt är det tecken på slitage och om bromsarna känns fjädrande är det förmodligen luft i bromssystemet.
  • Testa instrumenten och utrustningen. Se till så att klimatanläggningen fungerar och producerar kall luft.
  • Hur många nycklar finns det till bilen? Om en saknas så måste den omedelbart kodas bort från bilens dator, eftersom det är en värdehandling.
  • Leta efter rost, även på platser som under mattor och reservhjul. Du vill inte upptäcka en rosthärd efter att köpet är genomfört.
  • Hur ser motorn ut? Är den fräsch eller väldigt smutsig? Det senare kan vara en indikation på att bilen har blivit vanskött.
  • Hur ser oljan ut? Om den är svart istället för genomskinlig är det också ett tecken på misskötsel.
  • Har den tidigare ägaren besiktigat och servat bilen regelbundet? Den informationen går att hitta i bilens servicebok.

4. Kontrollera den tidigare ägaren av bilen

Nu har du provkört och kontrollerat bilen noggrant, men hur vet du att personen som säljer sin bil privat inte är en bedragare? Kontakta Transportstyrelsen för att se till så att den som säljer bilen verkligen är rätt ägare. Var även uppmärksam på att det inte finns några skulder kopplade till fordonet och om bilen har ett registrerat kreditköp på sig. Om bilen har utestående kreditskulder så riskerar du som ny ägare ett besök från Kronofogden, som kan utmäta bilen oavsett vem som står som ägare.

Viktigt att tänka på:

  • Skriv ett avtal, istället för att nöja dig med ett kvitto. På så sätt undviker ni missförstånd och onödiga diskussioner om vad som egentligen har sagts.
  • Tänk på att du inte har någon ångerrätt när du köper en bil från en privatperson. Bytt är bytt.
  • Det ingår dessutom sällan någon garanti, om bilen inte är så ny att till exempel nybilsgarantin fortfarande är giltig. Därför blir det extra viktigt att komma överens med säljaren i ett skrivet avtal.
  • Anmäl ägarbyte när köpet är genomfört. Det gör du och den tidigare ägaren via Transportstyrelsen.se En person signerar ett papper

Att köpa bil av en privatperson är ett av de största inköpen du någonsin gör, därför är det extra viktigt att vara säker på vad man får för pengarna och att allt går rätt till. Nu har du förhoppningsvis mer kött på benen kring vad som gäller när du ska köpa en begagnad bil privat.

Har du frågor kring lån och kontantinsatts vid bilköp? Läs mer här om hur det går till att köpa bil utan kontantinsats eller köpa bil med lån.

Om något fortfarande känns osäkert eller otryggt så är det alltid säkrare att köpa bil av en bilhandlare. På Wayke.se hittar du en mängd auktoriserade återförsäljare som kan hjälpa dig med att genomföra ett bra bilköp – och bespara dig en hel del huvudvärk.

Lycka till med den nya bilen!

Wayke
Wayke
Uppdaterad måndag 22 februari 2021
Publicerad fredag 1 maj 2020

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil