Sälja bil privat? Här är allt du behöver veta!

Sälja bil privat? Här är allt du behöver veta!

Sälja bil
Lästid 5 min
Wayke
Wayke
Publicerad onsdag 1 april 2020
Sälja bil privat? Här är allt du behöver veta!

Planerar du att sälja din begagnade bil privat? Vi har listat allt du behöver veta och vad som är viktigt att tänka på för att lyckas med din bilaffär.

Det finns massor av anledningar till att någon vill sälja sin bil. Livs- eller arbetssituationen har förändrats, familjen kanske är på väg att växa, eller så vill du bara ha något nytt och fräscht att rulla ut med på vägarna.

Att sälja sin bil privat och online via sajter som Wayke.se har blivit allt mer populärt de senaste åren, men när du inte går via en auktoriserad återförsäljare finns det en rad punkter och fallgropar som du måste förhålla dig till.

Vilka är de viktigaste detaljerna att tänka på när man säljer sin bil privat?

1. Samla alla viktiga dokument

Det sista någon vill göra direkt de har köpt en bil är att behöva reparera, besiktiga eller betala skatt för den. Om du kan visa att alla sådana detaljer är lösta innan försäljningen så kommer du få ett bättre pris för din gamla bil. Fakturor, registreringsbevis, instruktionsbok och kvitton från lagningar är exempel på dokument som är viktiga att visa upp för att underlätta försäljningen. Se även till att bilens servicebok är uppdaterad. Desto mer dokument du kan visa som handlar om besiktning och liknande tillsyn, desto bättre.

2. Ta snygga bilder för att få till en bra bilannons

När du lägger ut en bil på en säljsajt så är det första intrycket väldigt viktigt. En bilannons där bilen ser riktigt fräsch ut, och där bilderna visar både insidan och utsidan detaljerat, kommer locka fler spekulanter. Därför är det viktigt att fixa eventuella stenskott på vindrutan, att dammsuga noggrant och rensa ur bilen på all tillhörigheter. Överväg även att polera upp lacken för att få din bil glänsande fin. Efter en genomgående städning är det dags att fota.

Hur tar du snygga foton? Tänk på att:

  • Bakgrunden ska vara lugn. Undvik att fota din bil i en storstadsmiljö eller på platser där det finns mycket i bakgrunden som kan störa huvudmotivet. Se till att vara på landsbygden.
  • Ta bilder från olika vinklar och välj ut de bästa. Ett tips är att fota bilen från marknivå för att den ska ge ett större och mäktigare helhetsintryck.
  • Om bilen har snygga fälgar är det viktigt att visa upp dem. Det gör du bäst genom att vrida på ratten och fota bilen snett framifrån.
  • Fota bilen med bra ljus. Bästa tiden på dygnet är att fota tidigt eller sent på dagen. Då är ljuset mjukare och färgtempraturen varmare.
  • Ha strålkastare och bakljusen tända. Det gör så att bilen ser mer levande ut.

röd volvo på en parkering

3. Bilannonsen ska vara ärlig och informativ

Vilka fördelar och egenskaper har din bil? Finns det något som köparen bör veta som behöver åtgärdas? Ju mer detaljerad information en köpare kan få om bilen desto mer lockande blir den. Kom ihåg att ärlighet lönar sig i längden.

4. Sätt ett rimligt pris på bilen

Innan annonsen läggs ut bör du ha koll på vad liknande bilar kostar på den aktuella säljsajten. Tänk också på att alla bilköpare vill pruta, så sätt en nedre gräns för dig själv och gå inte under den.

__Vill du sälja en bil privat från ett dödsbo? __

Innan du kan sälja en bil från ett dödsbo så måste du tänka på att bouppteckningen är genomförd. Du kan själv skicka in bouppteckningen till skatteverket men det krävs att du utses till bouppgivare innan du kan fortsätta i processen. Du kan även ta hjälp av en begravningsbyrå eller en jurist om du känner att du inte vill fylla i Skatteverkets blanketter själv. Först när bouppteckningen har fått grönt ljus är det fritt fram att sälja bilen.

Granska köparen noggrant

Nu har du förberett dig och lagt ut en bilannons. Förhoppningsvis hör snart en mängd intresserade spekulanter av sig. Men nu är det viktigt att undvika bedragare, som ser sin chans att lura godtrogna och mindre pålästa bilförsäljare. Det för oss till steg två när man privat ska sälja bil begagnat:

1. Kontrollera köparens Id-handling

Försäkra dig om att köparen är den som personen utger sig för att vara. Be om ett körkort eller en annan legitimation, för om köparen anger falska uppgifter kommer ett ägarbyte inte att gå igenom. Då riskerar du att stå skriven på en bil som du faktiskt inte fysiskt har i din ägo, och eventuella skador och böter registreras på dig.

2. Skriv ett ordentligt köpeavtal

Se till att dokumentera försäljningen via ett skrivet avtal. Om det inte finns ett avtal så gäller den så kallade köplagen. Upprätta ett köpekontrakt och skriv in allt som är relevant för affären. Köparen och säljaren ska ha ett exemplar var. En hand skriver på ett papper

3. Anmäl ägarbytet på Transportstyrelsen

När affären är genomförd måste båda parterna bekräfta ägarbytet, det gör ni via transportstyrelsen.se.

Så får du betalt på ett tryggt sätt

Efter att du har granskat köparen noggrant och gått igenom ovanstående punkter så är det dags att sälja bilen tryggt. Hur ser du till att betalningen görs på ett säkert sätt? Bästa sättet är att ta emot betalningen via Swish eller att göra upp betalningen via banken. Kom ihåg att aldrig ta emot kontanter! Gå inte heller med på betalning via banköverföring på internet. Bedragare har satt i system att uppge en falsk identitet och sedan avbryta banköverföringen efter att de har åkt iväg med din bil. Det är ett snöpligt sätt att bli lurad på.

Behöver du skatta när du säljer din bil privat?

Många undrar om man behöver skatta något när man säljer en bil begagnat. Mest troligt behöver du inte det. Vid enstaka försäljningar måste eventuell vinst som överstiger 50 000 kronor beskattas med 30 procent. Men eftersom vinsten är skillnaden mellan ditt inköpspris och det du säljer den för, och en bilaffär väldigt sällan är en vinstaffär, så krävs det oftast ingen skattebetalning vid en privat bilförsäljning.

Nu har du förmodligen lite mer kött på benen när det gäller att sälja bil begagnat till en privatperson. Låter det krångligt och omständigt? Genom att använda dig av vår tjänst sälj till handlare slipper du allt huvudbry och kan bara luta dig tillbaka när återförsäljaren sköter allt pappersarbete. Men vad är bäst för dig, att sälja bilen privat eller via en bilhandlare? Vi hjälper dig hålla koll på alla detaljer och ger dig tips på vad som är viktigt att tänka på när du säljer din bil.

Lycka till med din bilförsäljning!

Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 3 mars 2021
Publicerad onsdag 1 april 2020

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil