Sälja bil från ett dödsbo - det här ska du tänka på

Sälja bil från ett dödsbo - det här ska du tänka på

Sälja bil
Lästid 2 min
Wayke
Wayke
Publicerad söndag 28 juni 2020
Sälja bil från ett dödsbo - det här ska du tänka på

Att ta hand om ett dödsbo mitt i sorgen efter den bortgångne familjemedlemmen eller släktingen kan vara en stressfylld upplevelse. När ägodelar från ett helt liv ska räknas ihop och säljas, eller användas för att betala av eventuella skulder, är det inte lätt att hålla koll på vad som egentligen gäller. Får man till exempel sälja en bil ur dödsboet innan bouppteckningen är gjord?

Nja, innan du väljer att sälja bilen till en bilhandlare eller på egen hand måste du se till att bouppteckningen är genomförd.

Bouppteckningen är nämligen till för att dokumentera den avlidnes alla tillgångar och skulder precis som de var vid dödsfallet. Detta för att förbereda en transaktion av egendomarna till makan/maken eller andra arvingar. Innan bouppteckningen är genomförd ägs bilen av dödsboet och inte av arvingarna.

När du säljer en bil från ett dödsbo måste du tänka på att:

  • När bouppteckningen är genomförd ska den undertecknas av personen som står närmast dödsboet. Där intygar personen att alla uppgifter i bouppteckningen är riktiga och att ingenting har utelämnats, vilket stadgas i den så kallade “ärvdabalken”.
  • När bouppteckningen har signerats så sänds den till Skatteverket där den registreras. Om uppgifterna då inte stämmer, eller om egendom fattas, kan det bli tal om bedrägeri eller förskingring.
  • Om ni säljer en bil ur ett dödsbo innan en bouppteckning har gjorts, och den avlidne har skulder som ska betalas, så kanske de skulderna inte kan betalas tillbaka till fordringsägarna. Då kan den som signerade dödsboet bli personligt återbetalningsskyldig för att täcka upp skulden.

På grund av ovanstående punkter är det inte en bra idé att sälja en bil ur dödsboet innan bouppteckningen är genomförd och inskickad till Skatteverket.

När bouppteckningen är färdig

Är bouppteckningen genomförd? Då är det fritt fram att sälja bilen. Kom ihåg att det är du eller en annan representant för dödsboet som måste signera ägarbytet.

Wayke tipsar!

Här har du tips kring hur du kan sälja bilen till en bilhandlare.

Och om du vill sälja bilen privat bör du läsa våran guide till hur du ska gå tillväga.

Wayke
Wayke
Uppdaterad onsdag 3 mars 2021
Publicerad söndag 28 juni 2020

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil