Allt du behöver veta om ägarbyte för bilar

Allt du behöver veta om ägarbyte för bilar

Köpa bil
Lästid 5 min
Wayke
Wayke
Publicerad fredag 17 september 2021
Allt du behöver veta om ägarbyte för bilar

När du köpt eller sålt ett fordon är det viktigt att göra en anmälan om ägarbyte. Mycket på grund av att den obligatoriska trafikförsäkringen ska vara registrerad på den som äger bilen. Hur går det till och vad ska du tänka på? I den här artikeln får du veta allt om ägarbyte för bilar.

Hur går ett ägarbyte till?

Ett ägarbyte görs på transportstyrelsen och det är både säljarens och köparens ansvar att anmäla om ägarbyte av bil. Det finns tre olika sätt att genomföra ägarbytet på transportstyrelsen:

Innan du påbörjar processen måste du se till att ha:

  • bilens registreringsbevis (mer information om registreringsbevis finns längre ner i artikeln). Det är viktigt att du använder dig av det senaste registreringsbeviset för bilen.
  • giltigt svenskt körkort (både bilens ägare och köparen). Både köparen och säljaren måste vara över 18 år.

Det är säkrast att genomföra ägarbytet på transportstyrelsens hemsida eller via appen. Detta på grund av att både köpare och säljare får ett kvitto med information om anmälan och om den har blivit godkänd eller inte. Det är enbart privatpersoner som kan använda appen och e-tjänsten. Kom ihåg att du behöver bilens senaste utfärdade registreringsbevis del 2 för att använda appen och behörighetskoden del 1 för att anmäla ägarbyte via e-tjänsten.

Väljer du att göra ägarbytet via registreringsbeviset ska du fylla i ägarbyteshandlingarna del 2 och du måste använda det senaste registreringsbeviset i original. Annars får du avslag och säljaren fortsätter stå som ägare. Se därför till att dubbelkolla alla ifyllda uppgifter om de är korrekta och att du inte använder dig av ett gammalt bevis. Om du mot förmodan behöver beställa ett nytt registreringsbevis gör du det med e-legitimation eller mot postförskott.

Om du inte har någon erfarenhet av tidigare köp av bil från en privatperson kan det vara smidigare att vända sig till en auktoriserad bilhandlare när du ska köpa en begagnad bil. Bilhandlaren hjälper dig med ägarbytet och du behöver inte vara i kontakt med Transportstyrelsen.

Hur lång tid tar det innan ägarbytet går igenom?

Ägarbytet gäller samma dag som anmälan är gjord. Det vill säga, när du har fyllt i dokumenten och skickat in till transportstyrelsen är du ägare av bilen. Men när ägarbytet registreras på transportstyrelsen beror på myndighetens öppettider. Anmäls ägarbytet på helgen kan det ta fram tills tisdagen nästkommande vecka för att ägarbytet ska uppdateras.

Från den dagen du har fått tillgång till bilnycklarna har du 10 dagar på dig att skicka in anmälan om ägarbyte till transportstyrelsen. Om du av olika anledningar väljer att rapportera in ägarbytet efter dag 10 kommer datumet som rapporteras inte användas vid registreringen av ägarbytet. Istället kommer anmälans ankomstdag att registreras som datum för ägarbytet.

Vad är ett registreringsbevis och varför behövs det?

För att en bil ska klassas som laglig och vara godkänd att köra måste fordonet ha ett registreringsbevis. I registreringsbeviset finns all information angående bilen och det är Transportstyrelsen som utfärdar dem.

Registreringsbeviset är uppdelat i två delar:

Registreringsbevis del 1 är ett blått ark som innehåller:

  • en behörighetskod. Denna använder du för att kunna använda vissa e-tjänster på transportstyrelsen. Behörighetskoden används även för att kunna ställa av bilen, kunna beställa en ny registreringsskylt eller söka vidare information om ditt fordon
  • information om vem som äger eller använder bilen
  • uppgifter om leasing eller kreditköp
  • tekniska uppgifter om bilen
  • allmänna uppgifter om bilen

Registreringsbevis del 2 är ett gult ark som klassas som en värdehandling och innehåller följande:

  • uppgift om nuvarande ägare till fordonet
  • uppgift om tidigare ägare/brukare till fordonet (max 3 stycken)
  • allmänna uppgifter om fordonet
  • del 2 behövs för att anmäla ägarbyte

Kolla upp bilen och säljaren innan du genomför ett ägarbyte

Det är viktigt att du kollar upp både bilen och säljaren innan du genomför ett ägarbyte. Detta för att undvika några obehagliga överraskningar. Om du inte gör detta kan du ta över bilens fordonsrelaterade skulder eller vara tvungen att lämna bilen åt Kronofogden om säljaren i värsta fall inte har skött sig. Var därför extra uppmärksam om bilen har ett registrerat kreditköp på sig. Det är även viktigt att göra en bakgrundscheck på säljaren för att se att hen faktiskt är ägaren av bilen och har rätten att sälja den. På Transportstyrelsen kan du enkelt söka information om fordonets historik och få alla nödvändiga detaljer för att kunna göra ett smart bilköp.

Hur fungerar det med fordonsskatten?

Den som är skatteskyldig är den som står som ägare i vägtrafikregistret men det finns undantag som du bör hålla koll på. Om ägarbytet går igenom den månad som fordonsskatten ska betalas är det säljaren eller den förre ägaren som ska betala. Detta trots att ägarbytet har registrerats innan sista betalningsdagen. När fordonsskatten ska betalas går att se på bilens registreringsnummer. Sista siffran avgör alltid för vilken månad som fordonsskatten ska betalas. Även påställning och avställning av bilen avgör i slutändan vem som betalar eller får tillbaka skatt:

  • förra ägaren får tillbaka eller betalar fordonsskatten om av- eller påställningen registreras innan ägarbytet.
  • Nya ägaren får tillbaka eller betalar fordonsskatten om av eller påställningen registreras efter ägarbytet.

Vad gäller för ägarbyte av leasingfordon?

Om bilen du vill köpa är privatleasad och omfattas av ett leasingavtal som sträcker sig minst 1 år så måste den registreras i vägtrafikregistret. Anmälan för ägarbytet godkänt enbart av transportstyrelsen om leasinggivaren har godkänt överlåtelsen eller om anmälan görs direkt av leasinggivaren. I anmälan av ägarbyte ska du bifoga en kopia på leasingkontraktet och ange leasinggivarens organisationsnummer.

Hur fungerar trafikförsäkringen vid ägarbyte?

Om bilen du köper är påställd är det viktigt att du tecknar en trafikförsäkring och den ska gälla från den dagen då ägarbytet sker. Dagen då ägarbytet registreras i vägtrafikregistret upphör den tidigare ägarens försäkring att gälla.

Det finns några få undantagsfall då du som köpare inte behöver trafikförsäkra bilen. Till exempel om bilen ska:

  • skrotas strax efter ägarbytet
  • ställas av kort efter ägarbytet
  • föras ut ur landet permanent efter kort efter ägarbytet

Ägarbyte från ett dödsbo

Representanten från dödsboet är den personen som ska underteckna anmälan om ägarbytet. Anmälan ska ske på det senast utfärdade registreringsbeviset. Registeranmälan ska göras inom sju dagar från det att äganderätten till bilen har övergått från dödsboendet till den nya ägaren.

Ägarbyte hos en bilhandlare

Om du köper en bil hos en auktoriserad bilhandlare så sköter dem allt det administrativa. Du behöver inte, som i fallet köpa bil privat, tänka på att genomföra ägarbytet tillsammans med säljaren. Bilhandlaren kontrollerar alla uppgifter om bilen så allt står rätt till. Hos en bilhandlare kan du känna dig trygg och inte oroa dig för att bli lurad, ett bra alternativ för dig som inte har bra koll på bilmarknaden.

Wayke
Wayke
Uppdaterad fredag 17 september 2021
Publicerad fredag 17 september 2021

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil