Sälja bilen tryggt: Så ordnar du med säker betalning

Sälja bilen tryggt: Så ordnar du med säker betalning

Sälja bil
Lästid 4 min
Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport
Publicerad torsdag 6 juni 2019
Sälja bilen tryggt: Så ordnar du med säker betalning

Att inte ta hjälp av en bilhandlare kan vara lite läskigt då det finns mycket att tänka på när du säljer din bil. Det kan även vara läskigt då man inte är van att hantera stora penningbelopp. Det finns flera olika sätt att genomföra försäljningen och just betalningen är det som många undrar över.

Hur går du tillväga för att sälja bilen tryggt och undvika att bli lurad?

Tyvärr finns det många bedragare som riktar in sig på bilsäljare och bedrägerierna handlar oftast om hur pengarna ska överföras från köpare till säljare. Därför är det viktigt att ha koll på vilka betalningssätt som är trygga.

Att överföra pengar från köpare till säljare måste ske på ett säkert sätt. Nedan har vi listat de vanligaste sätten och beskriver även några av de osäkra betalningsmetoderna.

1) Postväxel

En postväxel skaffar köparen hos sin bank och ni tar gemensamt den till ditt bankkontor där man kontrollerar och säkrar postväxeln. En bra och säker metod, men det förutsätter en veckodag när banken har öppet. Av den anledningen är det bäst att lägga ut din annonsen på en måndag, då finns det fem bankdagar framför dig. Acceptera aldrig en postväxel ”i handen”, den måste kontrolleras av banken.

2) Digital överföring från köparens bankkonto till ditt bankkonto

Bankerna har olika maxbelopp för den här typen av överföringar, kolla detta innan försäljning/köp. Metoden funkar bäst om ni har samma bank, då sker som regel överföringen sekundsnabbt och du som säljare får bekräftat att beloppet kommit in.

Har ni inte samma bank måste du som regel vänta till nästa helgfria dag innan pengarna syns på ditt konto. Släpp aldrig iväg bilen förrän pengarna finns på ditt konto! Det finns nämligen metoder att avbryta överföringar, vilket gör det ännu mera osäkert om ni inte har samma bank.

Ett tips i sammanhanget är att tänka efter om det finns konton i familjen från andra banker än din egen. Fråga bilköparen vilken bank han/hon har så ni har klart detta på förhand.

3) Swish

Swish är en populär betalningsmetod som ofta används till mindre belopp. Via en app i din mobiltelefon kan du överföra både små och stora belopp, sekundsnabbt. Skriv alltid i meddelandefältet att överföringen är ett bilköp och skriv även in registreringsnumret på bilen.

Hur stora belopp man kan överföra med Swish varierar mellan bankerna, vid bilköp får man oftast skapa ett tillfälligt ändrat maxbelopp och det görs digitalt med din bankdosa. Även här måste du alltså på förhand kolla vad som gäller i just ditt fall.

En bedrägerimetod som dykt upp senaste tiden är att säljaren visar upp en fejkad app i sin mobil där pengarna verkar skickas iväg. Återigen handlar det om att aldrig släppa iväg bilen förrän pengarna syns på ditt konto.

4) Kontant betalning funkar vid mindre belopp

Vid bilköp brukar det bli rätt opraktiskt för både köpare och säljare om man väljer kontant betalning. Tänk på att många bankkontor numera är ”kontantlösa” och inte hanterar fysiska pengar längre.

Kontanter kan användas i kombination med postväxel. Om en bil annonserats ut för 100.000 kronor kan köparen ställa ut en postväxel på 90.000 kronor, ta med sig 10.000 kronor i sedlar och sedan pruta på bilen. Mellanskillnaden justeras med kontanterna.

5) Check fungerar som betalning men bara via ditt bankkontor

Ditt bankkontor kommer att ringa köparen och säkra att det finns täckning för beloppet. Använd aldrig check som betalning i något annat fall, risken för bedrägeri är alldeles för stor. Får du erbjudande om att få betalt med en utländsk check ska alla varningsklockor ringa – det är med all säkerhet ett bedrägeri.

6) PayPal

PayPal används ofta av professionella bilskojare då systemet går att manipulera. Bedragarna har metoder som gör att det tillfälligt ser ut att finnas täckning på kontot, men sen försvinner pengarna.

Bedrägerierna kan liknas vid en typ av skräpmail som skickas ut på måfå till tusentals bilsäljare och de brukar alltid vara skrivna på engelska. Bilsäljaren kan lockas med ett högt pris och ”fri frakt” men gå aldrig med på betalning via PayPal, risken är alldeles för stor att du blir lurad.

7) Delbetalning

Den klassiska ”hälften nu och resten nästa vecka när jag sålt min bil” ska du som säljare inte acceptera. Risken är stor att du inte ser röken av vare sig pengarna eller bilen. Säg nej till delbetalning!

Många bilsäljare blir kontaktade av personer som erbjuder sig att förmedla köpet. Dessa bilförmedlare ska man akta sig noga för (även om det finns seriösa undantag). Om du släpper iväg bilen och den blir stulen är det inte säkert att försäkringen täcker förlusten, eftersom du då ”agerat ovarsamt”. Och i rent juridisk mening har bilen heller inte blivit stulen, det rubriceras som egenmäktigt förfarande och blir inte prioriterat speciellt högt av polisen.

Att sälja bil privat innebär en del risker och det finns många bedragare där ute som väntar på att hugga till så fort tillfället ges. En bra tumregel är att alltid ta reda på vem köparen är och vänta med att ge hen bilnycklarna tills du ser det exakta beloppet på ditt bankkonto.

Lycka till!

Auto Motor & Sport
Auto Motor & Sport
Uppdaterad söndag 14 februari 2021
Publicerad torsdag 6 juni 2019

Relaterade artiklar

Laddar...

Sälj din bil snabbt, tryggt och kostnadsfritt

Fyll i ditt registreringsnummer och miltal för att ta emot bud från handlare
mil